Pred današnji sastanak predstavnika EU i turske delegacije predvođene predsjednikom Tayyipom Recepom Erdoganom u Varni (Bugarska), a čija je tema pomoć EU Turskoj u saniranju posljedica krize s izbjeglicama iz Sirije, u zapadnim medijima ponovo su se pojavile priče o tome da navodno «obnovljena Osmanska imperija» predvođena Erdoganom želi okupiti vojsku i napasti Izrael!?

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/A.N.

Pod bombastičnim naslovom «Treći svjetski rat: Turski Erdogan poziva da `ARMIJA Islama` napadne Izrael sa svih strana» (World War 3: Turkey's Erdogan calls for 'ARMY of Islam' to ATTACK Israel on all sides) britanski Express piše o jednom tekstu tipa «Šta bi bilo kad bi bilo» koji je prije nešto manje od mjesec dana objavljen u konzervativnom turskom dnevniku Yeni Şafak («Nova zora»), za koji (list) se tvrdi da je blizak vladajućim krugovima u Turskoj.

POZIV NA HITNU AKCIJU? Tekst u dnevniku Yeni Şafak ima naslov «Poziv na hitnu akciju», a na web stranici spomenutog dnevnika predstavljen je pod egidom «Šta ukoliko bi se formirala armija Islama protiv Izraela?»

Špekulira se da bi zajednička vojska u kojoj bi bilo 57 članica Organizacije Islamske Konferencije (OIK) imala kapacitet da napadne jevrejsku državu sa svih strana?!

Erdogan vojska Izrael

«Kad bi članice OIK ujedinile svoje vojske, mogle bi formirati najveću i najmnogobrojniju armiju na svijetu. Broj aktivnih vojnika bio bi najmenje 5.206.100, a budžet za odbranu bi narastao na otprilike 175 milijardi dolara», navedeno je u tekstu, uz interaktivnu mapu.

VOJNA SARADNJA. Britanski list zamjera Erdoganu zbog toga što se nije ogradio od ovog teksta, iako nije najjasnije zašto bi turski predsjednik morao reagovati na sve što pišu novinari (posebno jer mu zapadni mediji upravo to često spočitavaju – navodni pritisak na medije),

Međutim, podsjeća se i na nedavne protivterorističke akcije turskih vojnih snaga uz granicu sa Sirijom i dogovore o vojnoj saradnji s Katarom, Somalijom i Sudanom.

Erdogan vojska Izrael

KONTEKST najnovijih optužbi na račun Turske sa Zapada, čini se, poziv je članicama EU da odobre dodatnih 3,7 miliona eura pomoći Turskoj za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica koje su došle u ovu zemlju.

Za EU je izuzetno važan način na koji se Turska nosi s izbjegličkom krizom, zbog kontrole «puteva očajnika» koji se iz ratom razorene Sirije često žele domoći neke od razvijenih zemalja na Starom kontinentu.

Turska je primila i zbrinula oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije od početka konflikta.

POVEZANO
Turski novinar se rasplakao zbog djece u HalepuU PROGRAMU UŽIVO: Novinar se rasplakao nakon priloga o sirijskoj djeci koju operišu bez anestezije