Lijek hrvatske kompanije «Pliva» po imenu Sumamed tj. Azitromicin prije nekoliko je dana spomenuo američki predsjednik Donald Trump. Na društvenim mrežama je napisao da kombinacija Hidroksiklorokina i Azitromicina (Sumameda), može biti jedan od najvećih preokreta u medicini ikad, u kontekstu koronavirusa.

Stručnjaci su mnogo manje eufornični, a recimo Svjetska zdravstvena organizacija (The World Health Organization – WHO) je mnogo opreznije navela da gleda i na Hidroksiklorokin i Klorokin, kao na moguće puteve usporavanja ili ubijanja virusa čija je pandemija proglašena. Međutim, WHO je naglasila da je još previše nepoznanica da bi se to moglo nazvati «game changerom» (nečim što preokreće igru), kao što je to Trump nazvao.

Alemka Markotić Sumamed

POVEZANO
Corona virus Italije epidemijaZARAŽENI OD KORONE U AMERICI dobijaju lijek KOJI VEĆINA LJUDI IMA U KUĆI!? Evo šta je u pitanju...

U današnjem obraćanju Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti «Dr. Fran Mihaljević» Alemka Markotić (inače, ova posljednjih dana jako medijski eksponirana stručnjakinja je porijeklom iz mjesta Grabovnik u BiH, a već su je počeli zvati i hrvatskom "čeličnom lady" u borbi protiv korone - po uzoru na Margaret Thatcher) odgovorila je primjenjuju li kombinaciju lijekova sa Sumamedom.

Tvrdi da zasad to nije slučaj:

POVEZANO
Dr. Iva Vuletić 1Širi se STATUS mlade hrvatske liječnice: Jučer u ambulantu ulazi stariji čovjek s maskom...

- Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kada bismo išli davati Sumamed, morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti, navela je Markotić.

U jednoj drugoj izjavi dan ranije, bila je i nešto opširnija:

POVEZANO
Apoteka Kina koronaNIKO OVO NIJE OČEKIVAO?? Jeftin, dostupan i dobro proučen lijek VEĆ POSTOJI za koronavirus?!

- Sumamed je izvrstan lijek, hrvatski izum, koji ima i dodatno svojstvo. Osim što djeluje na bakterije, djeluje i na imunološki sustav. U određenim upalnim stanjima može smirivati i upalu. To nije jedini takav preparat i treba oprezno razmisliti hoćemo li ga koristiti i u te svrhe...

- Virusi nekad mogu suprimirati imunološki sustav da bi im se omogućilo da se razmnože, a onda slijedi prekomjerna upala. Zasad još nema dovoljno istraživanja koja govore kreće li ovaj virus odmah s jakom upalom ili sa supresijom na imunološki sustav, pa tek onda upalom. Tek kad to bude pouzdano, onda će se znati i s kojim lijekovima treba ići i jesu li lijekovi poput Sumameda efikani, kazala je.

POVEZANO
Larry Brilliant SCDOKTOR KOJI JE PRIJE 14 GODINA `PREDVIDIO` KORONU: "Lijepo sam vam govorio, a sad se spremite na..."