Besim Avdić po rođenju je ostavljen u Dom za nezbrinutu djecu u rodnom Cazinu, odakle je ubrzo prešao u zeničku Javnu ustanovu "Dom porodica".

- Otac se pored mojih dva brata i sestre nije mogao brinuti još i za mene, zbog čega me ostavlja u dom - počinje svoju priču za "Avaz" ovaj 29-godišnjak. Majka mu je umrla nedugo poslije njegovog rođenja.

Budući da je usvojen kao beba sa svega dvije godine, života u domu se ne sjeća. Međutim, život s usvojiteljima, kaže, pamtit će zauvijek. Posebno im je zahvalan što su od njega napravili čovjeka.

- Roditelji koji su me usvojili podigli su me na noge, obrazovali i omogućili mi posao, zbog čega sam im neizmjerno zahvalan. Prihvatili su me kao da sam njihovo dijete i mislim da niko nikada neće imati usvojitelje kao što sam ja - smatra Avdić.

Ipak, nikada neće zaboraviti 2006. godinu i ljetovanje kada su mu, kao učeniku trećeg razreda medicinske škole, odlučili reći da je usvojen.

- Kada su mi rekli, nisam vjerovao! Uvjeravao sam se s njima da su mi oni pravi roditelji. Kada su mi polako sve objasnili, svi smo zaplakali. Sjećam se, zagrlio sam mamu, a zatim oca. Bio je to jedan od najemotivnijih trenutaka u životu - prisjeća se on.

USPJEŠAN I SRETNO OŽENJEN. Iako je dijete iz doma, danas je itekako uspješan čovjek, sretno oženjen, živi i radi u Njemačkoj. Svoj uspjeh u životu zahvaljuje usvojiteljima koji više nisu živi.

- Bilo je predrasuda. Djeca su me zadirkivala i provocirala što sam usvojen. Međutim, ljudi koji ne znaju šta znači biti usvojen uvijek će komentirati i ismijavati, a oni koji znaju i ne pričaju o tome - iskren je on.

Osobama koje su usvojene savjetuje da se ne stide te činjenice, a svim roditeljima koji razmišljaju da ostave dijete u dom poručuje da je to velika greška. O svom životu planira napisati i knjigu "I ja sam usvojen".

ŽELI DA UPOZNA BRAĆU I SESTTU. Nakon smrti usvojitelja, Besimu je životna želja upoznati svoje braću i sestru.

- Da mi je saznati gdje su, jesu li živi, znaju li za mene. Ne bih uopće imao strah, naprotiv, želja da ih upoznam jača je od svega – zaključuje Avdić.

Besim Avdić 1

Izvor: Avaz.ba