Jedanaestogodišnji dječak iz Banjaluke F.M. (2006) koji je povrijeđen u eksploziji petarde hospitalizovan je u Klinici za očne bolesti UKC RS.

Kako je navedeno iz UKC RS dječak je sinoć u 19 časova sanitetskim vozilom Doma zdravlja Banjaluka dovezen u prijemnu ambulantu Klinike za očne bolesti UKC RS.

Prema izjavi dr. Emire Ignjatić zamjenika načelnika Klinike za očne bolesti i glavnog dežurnog na Hirurugiji danas dr. Miroslava Regode, pacijent F.M. (2006) je primljen s teškom povredom lijevog oka koja je odmah po prijemu hirurški zbrinuta.

Pacijent je zadobio lakše povrede prstiju šake koje su inicijalno zbrinute i ne zahtijevaju hiruršku intervenciju.

- Sva neophodna dijagnostika je sprovedena. Zdravstveno stanje pacijenta je stabilno, te on ostaje na daljem liječenju i praćenju u Klinici za očne bolesti. Sve dalje prognoze u vezi s očuvanjem funkcije vida na povrijeđenom oku pacijenta su krajnje preuranjene i neizvjesne, navode iz UKC RS.

Podsjetimo, u naselju Ante Jakića u Banjaluci sinoć iza 19 časova maloljetni dječak je povrijeđen od eksplozije petarde.

Kako navode očevici, dječaku koji ide u viši razred Osnovne škole Ivo Andrić povrijeđeno je oko. Sve se odigralo kod Muzičke škole, a na licu mjesta nalazilo se nekoliko slučajnih prolaznika koji su priskočili u pomoć.

Kako je za ATV ispričala jedna od sugrađanki koja se našla na licu mjesta, dječaku je tekla krv iz oka i govorio je da na njega ništa ne vidi. Jedan od očevidaca dječaka je prevezao u Hitnu pomoć.

Prema riječima svjedokinje, ono što je vidjela bilo je strašno, jer je dječaku konstantno tekla krv iz oka. Kako je medicinski radnik, navodi da nije bilo moguće vidjeti koliko su teške povrede, jer mu  je lice bilo prekriveno krvlju. Slučajni prolaznici pokušali su da mu pomognu,a  odmah su pozvali i njegove roditelje.

S povrijeđenim dječakom bila su još dva drugara koja su odmah pobjegla.

Kako je ATV-u potvrđeno iz policije za nesreću im je dojavljeno iz Službe hitne medicinske pomoći Banjaluka.

Kako navode, pomoć u Hitnoj je tražio jedanaestogodišnjak s povredama u predjelu glave. I iz policije potvrđuju da je utvrđeno je da su povrede zadobijene u ulici Ive Andrića, dok se više maloljetnika igralo petardama te je jedan od njih stavio petardu u staklenu bocu i usljed aktiviranja i detonacije komad stakla je pogodio jedanaestogidišnjaka u predjelu glave, nanijevši mu povrede.

Iz policije još jednom apeluju  da je članom 29. stav 6. Zakonom o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti propisano da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće do 30.  januara naredne godine. Istim zakonom predviđene su novčane kazna za fizičko lice od 300-1500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 1.000 do 3.000 KM.

Članom 14. Zakonom o javnom redu i miru RS, propisano je da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredsta na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom i to: fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2.000 do 60.00 KM,  a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1.000 KM.

Kako bi predstojeće vjerske i novogodišnje praznike proveli u bezbjednom okruženju, iz policije apeluju na građane da svojim ponašanjem spriječe moguće posljedice koje mogu nastati usljed nestručnog rukovanja pirotehnikom i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja.

Posebnu pažnju iz policije skreću roditeljima da djecu upoznaju s mogućim posljedicama nestručne upotrebe pitotehnike, tj. da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pitotehnika i da su oni odgovorni za brigu o maloljetnom licu, u suprotnom su zakonom predviđene sankcije.