Na Intenzivnom odjelu Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) svakodnevno se zbrinjavaju pacijenti s teškim tjelesnim povredama.

Nedavno se na toj klinici liječila pacijentica nastradala u saobraćajnoj nesreći na autoputu A1 u kojoj su smrtno stradale tri mlađe ženske osobe.

Podsjećamo, 29.06. ove godine, Almir Ejubović (20) se neregistrovanim BMW-om X5 velikom brzinom zakucao u metalni stub na autoputu A-1 u Butilama, gdje su poginule tri djevojke.

POVEZANO
Butile nesreća stradale djevojke"Kazaljka se u trenutku udara zakucala na 244 km/h!?" BOL I TUGA U KUĆAMA POGINULIH DJEVOJAKA

Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17) izgubile su život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, koja je šokirala javnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ajla Oruč, sestra stradale Lejle uspješno se oporavila, potvrdili su iz KCUS-a.

Po izjavi prim. dr. Amira Zjakića, šefa Odjela intenzivne njege Klinike za ortopediju i traumatologiju, pacijentica je prvo zbrinuta na Klinici za anesteziju i reanimaciju, gdje je uključen multidisciplinarni tim za njeno zbrinjavanje, te je nakon toga prebačena na Kliniku za ortopediju i trumatologiju.

- Pacijentica je primljena kao hitan slučaj iz saobraćajne nesreće. Vaskularni hirurg je uradio hitnu operaciju arterije na nozi, a ortoped stabilizaciju prijeloma natkoljenice sa vanjskim fiksatorom. Prijelom podlaktice je također, riješen imobilizacijom. Pacijentica se nalazila nekoliko dana pod intenzivnim reanimacionim tretmanom i kontrolom naših anesteziologa. Nakon preooperativnih priprema uradili smo novu operaciju. Skinuli smo fiksator i uradili osteosintezu bedrene kosti, a nekoliko dana poslije osteosintezu podlaktice. Kolege sa maksilofacijalne hirurgije obavili su operaciju lica i nosa - izjavio je prim. dr. Zjakić.

POVEZANO
Lejla Oruč stradala u Butilama 0VAHIDIN ORUČ, OTAC NASTRADALIH TINEJDŽERKI "Lejlu su dvaput vraćali iz smrti, ali treći put nisu..."

Ističe da je pacijentica nakon što je premještena na Kliniku za ortopediju i traumatologiju započela i fizikalni tretman.

- Nakon dva mjeseca i kontrolnog pregleda mogu reći da se pacijentica uspješno oporavila i da provodi planski fizikalni tretman. Dobar rezultat koji imamo na kraju liječenja je rezultata tog inicijalnog pristupa medicinskih timova koji djeluju u sastavu KCUS - zaključio je Zjakić.

POVEZANO
Ejubović Tužilaštvo nesreća ButileNISAM KRIV!! Tvrdi mladi Almir Ejubović (20) koji je divljajući BMW-om izazvao nesreću i smrt 3 cure