Uragan "Irma" stigao je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu do obale Floride u SAD, savijajući drveće poput grančica i izazvavši prekide napajanja strujom za više od 1 milion ljudi, javio je CNN.

Donoseći vjetrove brzine od 210 km/h, prvo je pogodio obalu na Cudjoe Keyu, naveo je američki Nacionalni centar za uragane (National Hurricane Center). U međuvremenu je vjetar nešto oslabio, spustio se na brzinu od oko 193 km/h, i "Irma" je sada uragan 3. kategorije, ali opasnost je i dalje velika.

Ulice Miamija su poplavljene, a riječ je o "po život opasnoj situaciji", naveo je NHC.

Uragan "Irma" odnio je i prve žrtve na Floridi, gdje su najmanje tri osobe izgubile život, javljaju američki mediji. Jedan čovjek u okrugu Monroe, poginuo je kaa je izgubio kontrolu nad kamionom, kojim je prevozio generator. Još dvije osobe nastradale su u saobraćajnoj nesreći u orkrugu Hardee, na putu po kojem je pljuštala kiša, potvrdila je patrolna služba autoputeva Floride.

Podsjetimo, od posljedica uragana Irma na Karibima je dosad najmanje 25 osoba izgubilo život.

Prijetnja od katastrofalnih poplava je najviša duž jugozapadne obale Floride.

Jakom kišom pogođen je Miami Beach, a nevjerovatni snimci obišli su društvene mreže.

Centar uragana bi sada kako se pomjera trebalo da pogodi grad St. Petersburg na Floridi. St. Petersburg, kao i Tampa, nisu imali veći udar uragana gotovo 100 godina. Poslije St. Petersburga, oluja bi, očekuje se, pogodila mjesto Clearwater i konačno krenula u unutrašnjost sjeverozapadno, kada obično uragani gube snagu.

Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je sve ljude koji se nađu na predviđenoj putanji uragana Irma da se nevremenu "sklanjaju s puta" i da ne brinu za svoje stvari, jer su "stvari zamjenjive, ali životi nisu". Irma je najsnažniji uragan otkad se obavljaju mjerenja na Atalntiku, ali nikako nije prvi koji je pogodio Floridu...