Kvalitet medicinskih usluga u Bosni i Hercegovini tema je o kojoj se u posljednje vrijeme dosta piše i govori. Ponekad je teško razlučiti šta je istina, a šta plod (dnevno)političkih igara i špekulacija, no činjenica je da postoje pacijenti koji se niti poslije učestalih posjeta ljekarima ne osjećaju se bolje, a mnogi sumnjaju u tačnost dijagnoze....

Kako piše jedan popularni bh. blog, pacijentica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nekoliko mjeseci prošle godine provela je praktično bez prave dijagnoze na Klinici za infektivne bolesti u Sarajevu, a operisana 2 puta na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju.

Puni identitet ove žene poznat je redakciji portala Doznajemo.com, ali ga u ovom tekstu nećemo navoditi.

- Na Koševu su mi iskasapili suprugu. Dvaput je išla `pod nož` bez ikakve potrebe - ogorčen je suprug ove gospođe i majke, koji čak razmišlja i o pokretanju sudskog postupka zbog svega što se dešavalo.

Uglavnom, uprkos tome što medicinski problem zbog kojeg se javila doktorima nije riješen, spomenuta Sarajka je otpuštena sa KCUS-a bez dijagnoze na kućno liječenje.

Međutim, uz pomoć dobrih ljudi, najviše iz humanitarne organizacije "Hedija", ovih dana ona je boravila u glavnom gradu Turske - Ankari. Tamošnji ljekari problem oko dijagnoze riješili su za 5 dana! I to bez nekih posebno teških dijagnostičkih postupaka - dovoljan je bio pregled stručnog doktora, te analiza krvi i urina. Pokazalo se da je dijagnoza relativno bezazlena i može se tretirati prilično lako - a podsjetimo da su u BiH doktori čak sumnjali i na ono najgore - kancer!?

POVEZANO
Naida AlovićTUGA DA SE SRCE STISNE: Mlada mama Naida Alović (32) umrla 4 sata nakon što je rodila curicu

- Čude se zašto je pacijentica operisana 2 puta!? Nisu im jasni ni mnogi drugi terapijski postupci. Dijagnoza oko koje se sve vrtilo i do koje nije mogla doći dr. Snježana Mehanić i konzilij ljekara je: GASTRITIS I INTOLERANCIJA NA LAKTOZU. Pacijentica (podaci poznati redakciji) se zahvaljuje svih ljudima koji su pomogli odlazak na liječenje, odnosno uspostavljanje pravilne dijagnoze, ljekarima iz medicinskog centa Medicana u Ankari i kompaniji Rivel koja je odlično organizovala njen boravak u glavnom gradu Turske - navodi spomenuti izvor.

- Tamošnja medicina je 100 godina ispred nas - smatra suprug.

Gastritis je naziv za upalu želučane sluznice koja može biti akutna i hronična.

Netolerancija (intoleracija) na laktozu je nemogućnost ili smanjena sposobnost probave mliječnog šećera – laktoze, najzastupljenijeg ugljikohidrata u mlijeku.

POVEZANO
Dalal operacijaISTINA O POBAČAJU KOD POZNATE BH. PJEVAČICE: "Svi trebaju ovo znati!"