Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice muftija prof. dr. Enes Ljevaković odgovorio je u za to predviđenoj rubrici na stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i na pitanje "Da li je dovoljeno dodavati u prijatelje na društvenim mrežama osobe surptnog spola koje ne poznajemo?"

Evo šta piše u odgovoru:

- Ukoliko se društvene mreže koriste za promociju dobra i istine one su velika Božija blagodat, jer se preko njih može doći do velikog broja osoba te ih pozivati i upućivati na dobro. U isto vrijeme one se mogu zloupotrebljavati ako se preko njih promoviše zlo i grijeh. Prema tome, od načina korištenja i namjere onog ko ih koristi zavisi i šerijatski propis. S obzirom na to da ne poznajemo Vaše namjere i svrhe korištenja navedenih informacija i podataka o drugim osobama, ne možemo dati opći sud o ne/dozvoljenosti postupaka o kojima pitate.

Mi ćemo ovdje iznijeti neke opće propise o tome.

Prihvatanje osoba suprotnog spola za prijatelje na facebooku/twitteru samo po sebi se ne tretira zabranjenim, ali ono nije neograničeno (apsolutno)  dozvoljeno, nego samo u slučaju ako za tim postoji opravdan šerijatski razlog, kao što je širenje Istine, dobra ili u svrhu dozvoljene edukacije, tada je dozvoljeno uz pridržavanje šerijatskih normi, kao što su neobjavljivanje nepristojnih fotografija, sustezanje od diskusija o onome što podstiče i razbuktava strasti, izaziva sumnje i sl. Također, potrebno je izbjegavati direktno komuniciranje sa osobom suprotnog spola.

POVEZANO
Dženaza ručakNAKON ŠTO SE PROŠIRIO OBIČAJ da se priprema "RUČAK PRED DUŠU UMRLOG": Reagovala Islamska zajednica!

(Doznajemo.com)