Firma Buroj International Group, koja se bh. javnosti predstavlja kao jedan od najvećih investitora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zapravo ima kapital od samo 2 hiljade KM a iza sebe nema nikakvih referenci, otkriva poslovni portal BiznisInfo.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Buroj 09/10/2016FOTO: Ovako mjesec dana nakon kamena temeljca izgleda investicija od 4,5 milijarde kod Sarajeva

Ova firma najavila je gradnju najvećeg turističkog grada na Starom kontinentu, `Buroj Ozone` u Trnovu, u vrijednosti od 4,5 milijardi KM!?

Predstavnici firme položili su kamen temeljac za ovaj projekat u pristustvu najviših državnih zvaničnika 19.09.2016., dakle prije pola godine, ali do danas ništa nije urađeno, a gradilište je sada napušteno.

Iako ova kompanija za sebe tvrdi da je jedna od vodećih firmi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u sudskom registru navodi se da je njen kapital samo 2.000 KM, što je zakonski minimum za registraciju firme u BiH.

Buroj slika

Naravno, kapital ne mora biti u visini planirane investicije, ali je jasno da firma sa tako malim kapitalom ne može realizirati nikakav ozbiljniji projekat.

Plan ove kompanije je bio da unaprijed rasproda vile te da tim novcem zapravo gradi Buroj Ozone, ali im je plan propao jer im niko nije htio dati novac unaprijed. 

Investitori su im rekli: OK, kupujemo vile, ali novac ćemo vam dati tek kada budu gotove. To njima, naravno, nije odgovaralo jer oni nemaju novca za gradnju tako da je cijeli projekat praktično propao”, izjavio je za BiznisInfo izvor upoznat sa cijelim slučajem. 

Osim što nema novca za gradnju, ova kompanija očito nema ni referenci. Na Internetu je nemoguće pronaći ijedan projekat koji su realizirali ranije.

Buroj slika

Foto: Izgled "gradilišta" kakav je bio u jesen prošle godine nije se promijenio

Na njihovoj stranici se navodi da su dosad uspješno realizirali veći broj projekata ali se nijedan od tih projekata ne imenuje.  

Na kraju, spomenutom portalu javili su se i radnici ove kompanije koji tvrde da im se duguje novac a da ne mogu doći do direktora koji se kriju. 

BiznisInfo je ranije poslao upit kompaniji Buroj zbog čega ne izvode radove na projektu u Trnovu, ali nikakav odgovor nisu dobili.