"AR Moda potražuje četiri radnice za rad u butiku koji će uskoro otvoriti svoje poslovnice u više gradova na području BiH. Početna plaća je 650 KM i prijava, radno vrijeme radnima danima od 8 do 17 sati, a vikendom od 8 do 12 sati", oglas je na društvenoj mreži Facebook koji je privukao brojne nezaposlene djevojke.

Dok se na prvi mah činilo idealnom prilikom za posao i zaradu, dosta je djevojaka koje su, nakon kraćeg razgovora putem Interneta, shvatile da se ipak radi o prevari. Jedna od brojnih koje su se odlučile prijaviti na oglas je 27-godišnja Ermina iz Zenice.

- Ugledala sam oglas na Facebooku. Kako sam nezaposlena, odlučila sam se prijaviti. Ali, nakon izvjesnog vremena sve je postalo sumnjivo....

...Osim što nisu precizirali gdje tačno u Zenici otvaraju objekt, nisu željeli ostaviti ni broj telefona. Razgovor je isključivo moguć putem Interneta – prisjeća se ova Zeničanka.

PRAVI ŠOK uslijedio je nakon čudnih uvjeta koje je osoba koja se krije iza profila "Arijana Moda", postavila. Naime, umjesto da se informiraju o radnom iskustvu i obrazovanju, oni su tražili fotografije stopala, u hlačama i donjem dijelu trenirke, dok lice i gornji dio tijela uopće nije potreban.

- Napisali su mi da sam izabrana za radnicu nakon svega nekoliko razmijenjenih poruka. Uslov za razgovor uživo, za šta bi me navodno naknadno obavijestili, bio je da im pošaljem dvije fotografije svojih stopala u štramplama i čarapicama, u hlačama i donjem dijelu trenirke, i to bez lica, što mi je odmah postalo sumnjivo – navodi ona.

KLASIČNA PREVARA. Da se radi o dobro smišljenoj prevari i uigranom sistemu, najbolje pokazuje činjenica da je Ermina u poruci dobila primjer fotografija kakve treba dostaviti.

- Posebno mi je bilo frapantno kada su mi napisali da prilikom fotografisanja prsti stopala budu rašireni, da štramplice budu bezbojne, da bi se, kako su napisali, sve dobro vidjelo. Nevjerovatno je da sam dobila instrukcije i za blizinu i ugao fotografisanja – pojašnjava ona.

Razgovarajući s prijateljicama i pretražujući Internet, uvidjela je da se radi o klasičnoj prevari i da je sve više upozorenja djevojkama da ne nasjedaju na prevare. Ona nije nasjela.

- Osim što nigdje nisu registrirani niti postoje na Internetu, pronašla sam dosta upozorenja da djevojke ne nasjedaju na prevaru. Nažalost, mnoštvo je onih koje su, u namjeri da dobiju posao, "pale" na konkursu. Zato sam odlučila sve ispričati u javnosti, jer je profil još aktivan i nastavljaju vrbovati djevojke - zaključuje na kraju razgovora Ermina.

POVEZANO
Osveta oglas Fejsbuk 011"NUDIM BESPLATNO INTIMNO DRUŽENJE MUŠKARCIMA IZ BEOGRADA": Evo šta se krije iza ovog oglasa!

(Doznajemo.com/Avaz.ba)