Mnogo je odgovora na pitanje zašto mlađe žene vole starije muškarce, no praktično nijedan nije toliko isključiv i pouzdan. Kao ni statistika koja govori da starije žene sve češće žele pored sebe mlađe muškarce. Možemo nagađati da je u pitanju se*s, ljubav, korist ili nešto drugo, no u konačnici odgovor znaju oni koji žive u takvim vezama.

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Selma Muhedinović - Haris SilajdžićGODINU DANA NAKON VJENČANJA: Pjevačica Selma Muhedinović i 30 godina stariji Silajdžić u Indiji!?

POVEZANO
Neville Crichton - Nadi HasandedicEvo šta je tražila za vjenčanje! BOSANKA N. HASANDEDIĆ (38) UDAJE SE ZA 34 GODINE STARIJEG MILIONERA

"Ona je starija od mene, meni je tek 14, u tim sam godinama (smijeh). Razlika je 20 i kusur godina između nas. Ne znam fakat, niti to mene interesuje. Amra, moja bivša žena, s kojom imam Lava, ne znam koliko je imala godina, kažu da je bila starija od mene. Ma nema to veze. Godine su samo broj. Žene su svakako zrelije od muškaraca i traže neku sigurnost, zaštitu. Ne govorim o ovim sponzorušama, promiskuitetima, nego ženama koje znaju šta hoće od života. Imam ja i prijatelja Veljka Kuzmanovića koji je sa dizajnerkom Vericom Rakočević, koja je dosta starija od njega, ali nema to veze. To je ljubav i veza. Razumijevanje. Sve je to stvar ukusa, ako se radi o uzajamnoj emociji", tvrdi za Source glumac Dragan Marinković Maca.

Veze starijih muškaraca i mladih žena često izazivaju čuđenje, no Macu to nije briga, kao ni mnoge njegove kolege, koji su sebi pruštili mlađe. Glumac Branislav Lečić je bio do skoro sa 31 godinu mlađom voditeljicom Ninom Radulović. Pjevač Toni Cetinski je u vezi sa 15 godina mlađom, dok je njegov kolega Boris Novković oženio 19 godina mlađu. Goran Ivanišević ljubi 11 godina mlađu voditeljicu Nives Čanović. Mnogo je poznatih sa naše teritorije koji pored sebe imaju mlade i lijepe žene, no nećemo ih nabrajati sve redom. Važnije pitanje je zašto mlade djevojke privlače stariji i iskusniji muškarci.

"S obzirom da sam ja u braku već 12 godina, ne bih rekla da je u pitanju bilo sponzorisanje. Imamo dvoje djece. Mirsad me osvojio time što je uporan, kod njeg nema čekanja, sve mora biti sad i odmah. I ja sam ista po senzibilitetu. Relativno kratko smo se zabavljali, dva mjeseca, i stupili u brak. Nismo razmišljali o tome šta će okolina kazati. S 21 godinu da sam bilo koga dovela, roditelji bi se bunili. Bilo je negodovanja, jer je Mirsad stariji 28 godina. Pitali su se šta ako to ne uspije. Međutim, kada vide da ste spremni nositi se sa svakim rizikom, onda i roditelji shvate da ste sazreli. Javnost je najviše bila šokirana time. Uvijek su bile teze oko toga da li je Mirsad sa mnom zato što sam mnogo mlađa, i da li sam ja s njim zato što mi treba sponzor, jer sam tada bila model. Mi zapravo živimo sasvim jedan normalan porodični život. I danas mnogi gube opklade na našem braku. Najvažnije od svega je pronaći srodnu dušu, a mi to jesmo. Meni odgovara Mirsadova zrelost i sigurnost, jer mi je pomogao puno u životu, bio mi je vodilja. Zahvaljujući njemu sam danas to što jesam", izjavila je za Source modna dizajnerka Samra Menzilović Ćatić, koja se udala za 28 godina starijeg Mirsada Ćatića Čuperka.

Poželjan se*sualni partner jedan je od ciljeva za kojim teži gotovo svako ljudsko biće. Istraživanja potvrđuju da veze mlađih žena i starijih muškaraca imaju smisla. Iskusniji muškarci žude za mlađim ženama, jer su one fizički privlačnije i u tom smislu poželjnije. No, za razliku od muškaraca, žene ne žude prema starijim partnerima zato što su fizički privlačniji, nego zato što su imućniji. Navodi se kako je stariji muškarac imao više vremena za stjecanje imovine i statusa koji zadovoljavaju ženske potrebe.

"Muškarci prosto žele da se što više produkuju i onda traže mlađe žene koje mnogo lakše mogu da zatrudne i iznesu trudnoću. S druge strane, žene traže sigurnost, traže zaštitu, vjernost. Nekoga ko može to da im pruži. Nemamo mi mnogo slučajeva i nije prisutna u velikoj mjeri ta priča o mnogo starijim muškarcima i mlađim ženama ili mnogo mlađim muškarcima i starijim ženama. Činjenica je da postoje mladi muškarci i mlade žene koje love starije iz koristi, ali to je mala kategorija ljudi. A što se tiče se*sa, svako ko je iskusniji,  bolji je u se*su. Problem je što kad prođeš određene godine, pitanje je  da li tvoja želja i se*sualna moć mogu da prate želje i moć mlađih partnera", navodi za Source psiholog Srđan Puhalo.

Ako muškarac od 50 godina kupi sportski automobil i odijeva se mladenački, želi privući mlađu ženu, onda je u krizi srednjih godina tvrde. Pokazivanje i dokazivanje je dakle također jedan od razloga što danas često možemo vidjeti veliku razliku u godinama kada su u pitanju parovi.