U tradiciji mačvanskog kraja u Srbiji je da se nevjesta odrekne djevojačkog prezimena i prilikom zaključenja braka izjasni da se ubuduće preziva kao suprug.

Pošto ovaj običaj ima ishodište u patrijarhalnim porodičnim odnosima koji sve više blijede, u novije vrijeme se o tome obavezno razgovara prije nego što mladenci stanu pred matičara, piše Kurir.

U protivnom, na vjenčanju može izbiti skandal ako se nevjesta izjasni da zadržava svoje prezime.

POVEZANO
Konji svadba BalkanURNEBES NA SVADBI: Mlada i mladoženja sjeli u kočiju, a onda su bijeli konji napravili show!!!

Jedna mlada žena, koja ne želi da joj se objavi ime, upravo tako je šokirala svatove, a najviše svekra i svekrvu. Prije vjenčanja ona i suprug nisu smjeli da ih obavijeste da namjerava svom djevojačkom prezimenu dodati njihovo.

- Kada sam matičaru rekla da zadržavam svoje i dodajem prezime muža, nastao je opšti žamor među gostima u sali za vjenčanje. Ni u tom svečanom trenutku rođaci mog muža nisu mogli da se suzdrže. Iako sam se trudila da ne obraćam pretjerano pažnju, već da uživam u našem vjenčanju, nije bilo prijatno slušati najružnije komentare. Od snebivanja zašto sam se uopšte udavala u njihovu porodicu kada mi se ne dopada njihovo prezime, do toga kako sam ih osramotila i obrukala, navodi ona.

POVEZANO
Elda i Edin - Skandal na svadbi u Gradačcu 2OGLASILA SE I MLADA ELDA, nakon skandala na svadbi u Gradačcu "Pare s tacne nisam ni pokušala uzeti"

(Doznajemo.com/Kurir)