"Krimosi" s beogradskog asfalta devedesetih godina predstavljali su strah i trepet. Uglavnom su to bili mladi momci koji su gospodarili gradom, a jedini zakoni koje su poštovali, bili su njihovi unutrašnji, moralni zakoni.

Bili su fatalni za dame. Mrkim pogledima i krvavim pesnicama zavodili su red. Brutalni, surovi, kamenog srca - važili su za kriminalce kojima ništa nije sveto.

Iako su ubijali, krali, pljačkali, imali su žene koje su iz bezuslovno voljele - majke.

Šta su majke najvećih srpskih mafijaša devedesetih godina mislile o svojim sinovima kriminalcima, njihovim "poslovima", idealima kojima su težili, a koji su samo njima bili poznati?

MAJKA ĐORĐA BOŽOVIĆA GIŠKE - MILENA BOŽOVIĆ. Đorđe Božović Giška proglašen je za državnog neprijatelja, tvrdila je njegova majka Milena i najbolji prijatelj Jovan Otašević, zato što je na mitingu opozicije 9. marta 1991. godine na beogradske ulice izveo 2.000 momaka "kako bi se pobunio protiv režima Slobodana Miloševića".

Giška je u zatvorima proveo 11,5 godina. U Beogradu i Srbiji je bio više puta hapšen zbog tuča, a jednom zbog bacanja "Molotovljevog koktela" na kuću jednog policijskog inspektora.

POVEZANO
Giška grob ekshumacijaŠOK NA GROBLJU U BEOGRADU: Nakon 26 godina izvadili Giškino tijelo iz groba, kad su ga pogledali...

Giškina majka, Milena Božović je otkrila da joj ne dolazi niko od onih s kojima je Đorđe bio blizak. Da su joj sva obilježja Giškina s ratišta maltene oteli. Jedino što je majci ostalo od sina jesu uspomene i dva ćebeta u kojima su ga donijeli i krvave zastave s kojom su ga pokrili kada su joj ga donijeli mrtvog. I Biblija, njegova. Kao i 300, 400 pisama koje joj je slao.

BG krimosi majke Miladin-Suvajdzic-Djura-Mutavi-Bojka

Giška je 15.09.1991. godine poginuo u blizini Gospića, pod neobičnim okolnostima.

Prema tvrdnjama njegove majke, nakon njegove smrti su svašta pričali za njega. Ipak, on je za nju uvijek bio dobar čovjek.

- I prvi put je dopao u miliciju zato što je drugima pomagao. Vraćao se s društvom iz nekog restorana u blizini Kalemegdana. Prolaze i čuju kako neko zapomaže. A tamo u šetnji muškarac i žena. Ona noseća. Spopali ih manijaci, njih dvojica. Jedan uhvatio muža i drži ga, drugi napada na ženu. E bijede, mučenica već u sedmom mjesecu. I moj Đorđe dotrči s drugovima, uhvate ovu dvojicu i izudaraju ih. Kad, eto i milicije. Ovi što su dobili batine pobjegnu, a miliconer počne da viče na Đorđa i njegove drugove. Kao, otkud njima pravo da istjeruju pravdu, da bilo koga tuku. I preda ih sudiji za prekršaje zbog remećenja javnog reda. On štitio nejake, a ovi njemu sude. Hoću da vam kažem da su mu se sve nepravedne stvari događale. I onda je počeo da bježi, da radi po svome. A bio je nekako borben od malih nogu, nepravdu nije trpio... - ispričala je ona.

BG krimosi majke Miladin-Suvajdzic-Djura-Mutavi-Bojka

Milena se prisjetila da je umjela Đorđu često da lupi šamar, a on drhti, okrene se i izleti kroz vrata. Nikada joj, tvrdi, ni riječ nije rekao jer su mu roditelji uvijek bili svetinja.

Inače, Milena Božović je učestvovala u Drugom svjetskom ratu kao vojnik u trećoj albanskoj brigadi u Albaniji.

- Moj sin je rođen za smrt i smrt ga je uzela. Otišao je da pogine tamo gdje je bilo najdalje i najopasnije. Pao je u jurišu. Vojska ga je ostavila bez zaštite. Gađali su ga sa svih strana i nije mu bilo spasa - izjavila je Giškina majka na godišnjicu njegove smrti.

Giška joj se posljednji put javio 14. septembra '91. godine, dan uoči pogibije.

- Majko, da devet sinova imaš, da ih svih devet ovamo pošalješ i sve da ih izgubiš, a ne samo mene jednoga, i da suzu ne pustiš. Takvi su jad i tuga pritisli ovaj narod - prisjetila se ona šta joj je tada poručio.

MAJKA BRANISLAVA MATIĆA BELOG - MILICA MATIĆ. Beli je važio za bogatog čovjeka. Prvi veći novac stekao je špekulacijama s bonovima za benzin, a kasnije se prebacio na poslovanje s auto-otpadima, od čega se i obogatio. S podzemljem ga je povezivalo prijateljstvo s Đorđem Božovićem Giškom i nekoliko prestupa u mladosti.

Beli je ubijen ispred svoje kuće na Voždovcu rafalima dvojice ili trojice napadača 04.08.1991. Tog dana prisustvovao je u Topoli smotri Srpske garde sa 7.000 dobrovoljaca, a kući se uputio s komandantom Garde Đorđem Božovićem Giškom i Aleksandrom Kneževićem Kneletom. Nakon obavljenog zadatka, ubice su uskočile u bijeli "mercedes" bez tablica i pobjegle. Za njima je ostalo 27 čahura.

Krajem osamdesetih angažovao se na strani socijalista, pa je kao vatreni pristalica platio štampanje kalendara sa slikom Slobodana Miloševića. Brzo će se, međutim, prikloniti opoziciji i Vuku Draškoviću. Zajedno sa Giškom, Beli je bio tvorac ideje i realizator osnivanja Srpske garde, Vukove paravojne jedinice.

Njegova majka, Milica, smatra da je Srpska garda njenom sinu sam došla glave.

- Kad je bio u zatvoru, bilo mi je mnogo teško. Vraćam se iz posjete sva utučena, ali, ko velim, hvala Bogu da ga politika ne interesuje jer se za to gubi glava. Ko god se istakao u prošlom ratu bio je ubijen...

On je svojevremeno izjavila i da je Brana, kako ga je ona zvala, imao sve.

- I kod najsiromašnijih ljudi, ako imaju jedinca, oni će da mu pruže sve. Uvijek sam strahovala za njegov život i zato mu pružala sve. Opet, od ranog djetinjstva bio je jako dobar, volio drugove, volio ljude.

Prema njenim tvrdnjama, Beli je počeo veoma rano da zarađuje. Kad je krenuo s bonovima za benzin ona se plašila, jer je to bilo nezakonito.

- Imala sam nekih 7.000 dolara na knjižici. On je tražio, daj, daj, treba mi, vratiću ti. Zajedno odemo, podignemo novac i odatle je krenuo. Više nikad nije trebalo pare da mu dajem.

Strašno se plašila njegovog nestašluka, a njegovo društvo joj se nikada nije dopadalo. Od malih godina učila ga je stranim jezicima, i kako kaže kasnije je znao pored engleskog i italijanski, njemački...

- Htio je neku svoju pravdu, svakom da učini, pomogne. Ovdje se dolazilo, tražilo od njega. Svi su ga htjeli kada je imao novac. Na meni je sve ostalo poslije Branine smrti. Nisam znala ni gdje da se okrenem, a kamoli kako to da radim. Začas su svu Braninu imovinu zaplijenili, svako je za sebe zgrabio koliko je mogao - prisjetila se Milica.

Neki novac je uspjela da sačuva, ali kako navodi, dala je u banku kod Dafine i Jezde, nije podigla na vrijeme i sada joj nije ostalo skoro niša.

- Uglavnom, vidim da su se poslije Braninog ubistva mnogi njegovi vajni prijatelji povukli. Više ih ne interesuje ni garda, ni kralj, ni politika...

MAJKA LJUBOMIRA MAGAŠA (LJUBA ZEMUNAC) - ROSA ĆURČIĆ. Jedan od najčuvenijih beogradskih "žestokih momaka" Ljubomir Magaš poznatiji kao Ljuba Zemunac bio je prijeke naravi i izuzetne fizičke snage. O njemu su ispričane mnoge priče. Važio je za najvećeg mangupa Jugoslovenskog asfalta. Bio je poznat i kao bokser u "Radničkom" iz Beograda.

Ispred Zemaljskog suda u Frankfurtu 10.11.1986. ubijen je Ljubomir Magaš.

Njegova majka Rosa je ispričala kako se osjećala kada je čula priče nakon Ljubine smrti, šta je znala i nije o njegovim poslovima.

- Na svakom njegovom suđenju sam bila. Imao je tri suđenja u životu i to uvijek za silovanje. A to mu je policija namjestila. Ja ne tvrdim da nije imao loših strana. Ja jedina znam sve o njemu.

Svojevremeno je novinarima priznavala da je zbog Ljube često bila u "neprijatnim situacijama".

BG krimosi majke Miladin-Suvajdzic-Djura-Mutavi-Bojka

- Ja sam ponekad bila u neprijatnim situacijama. Ljuba je bio normalne visine, ali je imao jak vrat i stravično jake mišiće. Kud god se ja pojavim, ovako sitna, a on grdosija pored mene, ljudi ne mogu da vjeruju. Umio je to da koristi i pravi viceve. Znate, drugačije se gleda kad majka dođe u posjetu u zatvor, drugačije kad je otac. Bio je u Mitrovici, ja odem u posjetu. Sjednemo mi i razgovaramo, kad vidim ja da jedan milicioner ne skida pogled s mene. Pitam Ljubu sto me onaj tako gleda, a on kaže: "Znaš, Roso, ovdje se svi brane s bratom ili ocem, a ja sam im rekao dobro, dobro, izgorite vi meni ruku, ali će vam moja Rosa izgorjeti Mitrovicu!"

MAJKA MILADINA SUVAJDŽIĆA (ĐURA MUTAVI) - IBOJKA SUVAJDŽIĆ. Bivši pripadnik zemunskog klana i sadašnji svjedok-saradnik Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, jedini je i dalje među živima od gore navedenih kriminalaca devedesetih godina.

Ovaj Novosađanin bio je jedna od važnih karika u kriminalnom lancu tadašnjeg zemunskog klana i njihovih vođa Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Uhapšen je tokom policijske akcije "Sablja" 30.03.2003. godine u okolini Novog Sada, kada je, kako je naveo tadašnji Biro za komunikacije Vlade Srbije "krenuo na pecanje".

BG krimosi majke Miladin-Suvajdzic-Djura-Mutavi-Bojka

Nekoliko dana ranije policija je privela i njegovu majku Ibojku Suvajdžić, a pretresom njihovih stanova i kuća nađeno je ukupno 15,9 kilograma heroina. Droga je pripadala zemunskoj bandi, a Đura Mutavi je bio zadužen za njenu distribuciju na području Vojvodine.

Do tog dana Ibojka je bila samo siromašna starica iz Gagarinove ulice u "srpskoj Atini", koja je skromnu penziju dopunjavala prodajom jaja sa svog imanja.

Slučaj Ibojke Suvajdžić, majke Đure Mutavog, predstavljao je novu ulogu žene u srpskom kriminalu - "požrtvovanu majku".

Iboljka Suvajdžić provela je neko vrijeme u zatvoru. Iboljka je zapravo činila sve da zaštiti svog sina. Tako je, zapravo, Đura Mutavi i pristao da svjedoči u korist države. Njegov jedini uslov je bio - pustite mi majku i sve ću vam ispričati.

Policajci su obećanje, uprkos protivljenju nekih rukovodilaca "Sablje", ispunili. Iboljku su doveli u posjetu sinu, oboje su se rasplakali, majka je puštena iz pritvora, a Đura se držao riječi - kada je počeo da svjedoči o načinu rada i zločinima "zemunaca" teško ga je bilo zaustaviti...

MAJKA KRISTIJANA GOLUBOVIĆA - MILANKA GOLUBOVIĆ. Milanka Golubović, majka Aleksandra Kristijana Golubovića, još jedna je "požrtvovana majka" koja bi sve uradila za sina.

On je zajedno sa Kristijanom privedena i zadržana u pritvoru 2010. godine. Sumnjičila se da je sa sinom i još nekoliko članova grupe učestvovala u dilovanju droge, što je ona negirala pred istražnim sudijom.

Milanka, uprkos sinovljevom podebelom dossieru, dosad nikada nije hapšena i privođena, a kako upućeni tvrde, sve što joj se događa teško joj je palo.

BG krimosi majke Miladin-Suvajdzic-Djura-Mutavi-Bojka

U Milankinom stanu pronađeni su droga i vaga za razmjeravanje.

Prema tvrdnjama Golubovićevog prijatelja, upravo loš odnos s majkom Milankom odveo ga je u kriminal.

BG krimosi majke Miladin-Suvajdzic-Djura-Mutavi-Bojka

- Otac mu je bio u zatvoru zbog teške pljačke koja je završena ubistvom, majka je kao stjuardesa stalno bila na putu, pa je živio s babom, koja ga je odgajala. Očigledno je bio veoma vezan za mamu i patio je zbog udaljenosti. Da bi se izborio za njenu ljubav i naklonost, počeo je da se dokazuje pred lokalnim starijim kriminalcima sa Zvezdare, koji su ga koristili, tražili od njega da nekog prebije, opljačka. On nije znao za pojam "dome, slatki dome", samo za ulicu. Nije imao nikog da ga usmjeri na pravi put, na ulici je tražio uzore, uvažavanje, podršku, vrlo brzo je ušao u krimi-svet. Milanka je podržavala takvo njegovo ponašanje, a kasnije je postala glavni mozak svih kriminalnih poslova, pa me nije začudilo što je uhapšena s njim 2010. godine zbog dilovanja droge - izjavio je svojevremeno Kristijanov školski drug.

MAJKA MILORADA ULEMEKA LEGIJE - NATALIJA ULEMEK.

Da majčinsku ljubav prema sinu ništa ne može da poljulja možda najbolje govori slučaj Natalije Ulemek, majke Milorada Ulemeka Legije. Ona je, nakon izricanja presude za atentat na premijera Đinđića, izjavila:

- Moj sin je nepravedno osuđen, ali vrijeme će pokazati ko stoji iza atentata. On je žrtveno jagnje i neka se vesele njegovi neprijatelji, neka im to bude najveća radost u životu. Da je nekog ubio, ne bi se predavao. Nigdje u svetu ne bi mogao da živi s tim da njegovi ratni drugovi trunu u zatvoru, a on da bude slobodan.

- Niko ne reče šta je radio na Kosovu i Metohiji dok je branio srpski narod, Pećku patrijaršiju i manastir Dečane. Mnogi sveštenici se mole sada za njega, a moga sina čuvaju sveci i Gospod Bog. Jedan takav čovjek koji je branio svoj narod ne može biti zločinac. Iskoristili su ga oni koje je doveo na vlast 5. oktobra. Žao mi je što sam ga tako vaspitala, trebalo je da ga odgajam kao što su to radili roditelji ovih što su sada na vlasti. Moj sin je heroj. Mnogi mi na ulici prilaze i čestitaju, govoreći mi da sam majka velikog srpskog heroja - izjavila je ona svojevremeno.

BG krimosi majke Miladin-Suvajdzic-Djura-Mutavi-Bojka

MAJKA LUKE I NIKOLE BOJOVIĆA - ANĐELKA BOJOVIĆ. Jedna od majki koja je imala sina mafijaša je i poznata slikarka Anđelka Bojović (66), majka Luke i ubijenog Nikole Bojovića.

Ona je uhapšena u Nikšiću sa Matijom Bojovićem, zbog sumnje da su pripremali likvidaciju Nikšićanina Ratka Koljenšića kao osvetu za smrt svog sina.

(Doznajemo.com/Kurir.rs)