Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića na Bijelom Brijegom sutra u 10:30 sati namjerava upriličiti komemoraciju za Lanu (11) i Luku Lovrića (8), mališane koji su nastradali u tragičnoj avionskoj nesreći u Mostaru.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Zijad SipovićU padu aviona poginuo i SIN ZIJADA SIPOVIĆA, poznatog bosanskohercegovačkog sportiste i pjevača

POVEZANO
Avionska nesreća Mostar 13/05/2017Stravična avionska nesreća kod Mostara: Među pet poginulih TROJE MALOLJETNE DJECE

- Nakon komemoracije u našoj skoli, učenici drugog i četvrtog razreda, sa kojima su Luka i Lana pohađali nastavu idu na komemoraciju u "Herceg Stjepan Kosaču" u 12:30 sati zajedno sa nastavnicima, a u 17 sati cijela škola odlazi na sahranu. Djeca su jako potresena, u atriju škole su danas postavljena njihova zajednička slika i bijele ruže - izjavila je direktorica škole Darija Stojčić.

Džemal Juklo, direktor Osnovne škole Zalik, koju je pohađao osmogodišnji Arman Hadžiomerović najavio je da će nastava sutra biti skraćena.

- Naša pedagoško –psihološka služba je napravila protokol postupanja u ovom slučaju. Pokušavamo sa djecom razgovarati, posebno sa odjeljenjem u kojemu je bio Arman. To je dječak koji će ostaviti neizbrisiv trag, zato što je dijete, jer je bio poseban i svima drag. Bio je aktivan u svim nastavnim i vannastavnim aktivnostima - izjavio je Juklo.

Učenici i nastavnici sutra trebaju prisustvovati i komemoraciji u Kosači, a Osnovna škola Zalik organizira i prijevoz učenika na dženazu malom Armanu na gradskom groblju Sutina u 17 sati,  a vrijeme polaska je 16:15 sati ispred solitera u Zaliku.

Sutra treba biti sahranjen i Ivan Karačić, pilot aviona koji je pao. Ispraćaj je zakazan u 15 sati ispred mrtvačnice "Bijeli Brijeg", a pokop u 16 sati  na Rimokatoličkom groblju "Smrduša - Slipčići". Prevoz  je osiguran za sve ispred mrtvačnice u 15 sati.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić proglasio je utorak, 16. maj, Danom žalosti u povodu pogibije pet osoba u avionskoj nesreću u subotu u Mostaru.

Večeras će se zbog žalosti trebaju ugasiti i svjetla koja osvjetljavaju Stari Most u Mostaru.

Podsjetimo, u tragičnoj nesreći nastradalo je dvoje djece Dražena Lovrića, uposlenika mostarskog aerodroma te osmogodišnji sin Sanjina Hadžiomerovića. Poginuo je i sin Zijada Sipovića, poznatog bh. sportiste i pjevača.

Oni su učestvovali u manifestaciji "Dani otvorenih vrata" u okviru koje se organizirao i "Let iznad Mostara", koji je nakon samo 20-ak minuta tragično okončan. 

Avionom je pilotirao Ivan Karačić, pilot sa višegodišnjim iskustvom.

Prekjučer se na mjestu tragedije pojavila informacija da je Karačić dožiovio srčani udar tokom leta, ali o tome zvanično niko nije htio govoriti.