Komemorativna sjednica povodom smrti profesora, grafičkog dizajnera, umjetnika i osnivača Projekta Ars Aevi Anura Hadžiomerspahića treba biti održana sutra na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) Sarajevo. 

Prema najavama, o Hadžiomerspahiću će govoriti prijatelji i saradnici - dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Marina Finci, šef Odsjeka za grafički dizajn Bojan Hadžihalilović, studentica III godine Odsjeka za grafički dizajn Nirvana Žiško, predsjednik ULUPUBiH Almin Zrno i Hadžiomerspahićev prijatelj Slobodan Samardžić.

Ars Aevi još jednom je uputio iskreno saučešće porodici i prijateljima zbog smrti njihovog umjetničkog direktora, osnivača Projekta Ars Aevi i dragog prijatelja, javila je Fena.

ALU Sarajevo

-  Anurovim odlaskom Ars Aevi je nemjerljivo izgubio najkreativniji i najvitalniji dio sebe. Pamtit ćemo Anura umjetnika, Anura direktora i posebno Anura dragog čovjeka i prijatelja. Anurovim odlaskom BiH je izgubila velikog umjetnika, a svi koji su ga poznavali velikog čovjeka i dragog prijatelja - naveli su iz Ars Aevija.

Termin sahrana je isti dan na groblju "Bare" u 13.45 sati.

Podsjetimo, Hadžiomerspahić je preminuo 29.11. u Sarajevu, u dobi od 46 godina života. O detaljima smrti javnost nije upoznata.

- Bio je bio cijenjen u struci i čuven po svojim plakatima i ilustracijama sa kojima je osvajao međunarodne nagrade. Jedan je od osnivača kolekcije Ars Aevi , a posljednjih godina njen umjentički direktor.

Djelovao je u kreativnom timu Ideologija, čiji su plakati pratili  brojne kulturne manifestacije u zemlji. Potpisao je naslovnice albuma za Letu Štuke, Edu Majku, Dinu Merlina, Zabranjeno Pušenje i Amiru Medunjanin.

Njegovi radovi odlikovali su se društvenim angažmanom i jedinstvenim likovnim stilom. Često uz dozu satire, kroz hiper-realizam, kompjutersku grafiku ili  fotomontažu, na osebujan način javno je iskazivao komentar na društvenu stvarnost. 

Njegov plakat našao se i u zbirci Tolerancija u kojoj je Mirko Ilić obuhvatio djela najvećih svjetskih dizajnera, a koja je trenutno na turneji po najvećim svjetskim galerijama.

Odlaskom Anura Hadžiomerspahića Bosna i Hercegovina ostala je bez jednog velikog, originalnog i plodnog umjetnika, piše na Internet stranici Radio Sarajeva.