Glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu Admir Glamočak govorio je za N1 o pritužbama studentica ove obrazovne ustanove na se*sualno uznemiravanje i zlostavljanje kojih je sve više tokom posljednjih dana.

Putem grupe "Nisam tražila" objavljena su brojna svjedočanstva, a neke od glumica iz BiH su i javno progovorile.

Na pitanje da li je ikada čuo priču studenata da im se nalaže da glume "iz ženskog organa", Glamočak tvrdi da do sada nije.

- Prvi put sam pročitao u iskazu kolegice Mone Muratović. To je prosto nešto u šta se ne može povjerovati. Koliko god se gluma činila slobodna, onakva ili ovakva, mi studente i studentice učimo glumačkim elementima. To nisu metode, to su budalaštine. Postoje vrlo egzaktni načini na koji se sagledavaju glumački elementi i unapređuju glumačka sredstva. Postoji ozbiljna literatura s ozbiljnim ljudima koji su se time bavili i ozbiljne škole, poput Akademije scenskih umjetnosti, na kojim se to izučavalo na pravi način i to znanje se prenosi studentima obogaćujući svojim iskustvom – profesionalnim angažmanima - izjavio je Glamočak u Novom danu.

Glamočak je u emisiji rekao da je upoznat samo da je upoznat s tim da je postojala metoda prije osam godina u okviru opšte fizičke spreme u okviru koje je segment držanje tijela.

- Tad sam čuo da od kandidata na prijemnom ispitu da se radi u donjem vešu. Obavio sam razgovor s profesoorm i rekao da se pronađe drugi način. Navodno je to preuzeto s Fakulteta sporta jer se na taj način procjenjuje imali fizičkih anomalija - izjavio je Glamočak.

Na pitanje da li je to uključivalo i skidanje brusa, potvrdio je da je to bilo, ali da su morale prisustvovati barem još dvije osobe suprotnog spola koje će to učiniti relativno jednostavnijim.

- Unazad osam-devet godina se to ne primjenjuje na taj način. To je jedina situacija za koju ja znam - izjavio je Glamočak.

Nakon emisije, Glamočak je uputio i javno izvinjenje Moni Muratović koje objavljujemo u cijelosti:

Gostujući u emisiji Novi dan, 21.01. na vašoj televiziji, pomenuo sam njeno ime i prezime odgovarajući na pitanje:'Da li ste vi culi priču, ili da li je do vas došlo da se nalaze glumicama da glume iz ženskog polnog organa’, rekao sam da sam to pročitao u jednom od iskaza, ili na nekom portalu’. Tako da sam izgovorio ime koleginice Mone Muratović, te joj se ovim putem još jednom izvinjavam - poručio je on.