Ara Zobayan bio je pilot helikoptera koji se jučer srušio u Calabasasu u Kaliforniji (SAD) kada su poginuli Kobe Bryant i njegova kćerka Giann (13). I on je kao i još šest osoba izgubio život.

Zobayan je imao 50 godina i armenskog je porijekla. Kako tvrdnje njegove kolege, ali i oni koji su bili s njim ranije u helikopteru, radi se o "nevjerovatnoj osobi i veoma sposobnom pilotu".

- Letjela sam više puta s njima. Uvijek je bio sjajan, a to su bili glatki letovi bez ikakvih problema. Uvijek sam se osjećala ugodno - izjavila je Laura Herzog za Daily News.

POVEZANO
Kobe Bryant kćerkaSTIGLA JOŠ TUŽNIJA VIJEST: Bilo joj je tek 13... Poginula i kćerka Kobe Bryanta

Bryant nesreća 3

Navodno ovaj pilot helikoptera bio je upozoren da leti opasno nisko prije nego što se srušio u brdima u Kaliforniji, pri brzini od gotovo 300 kilometara na sat, javlja The New York Post. Naime, audiosnimak s kontrolnog tornja otkriva da je pilot Kobijevog helikoptera bio upozoren da leti prenisko.

- Još uvijek ste prenisko za let na ovom vremenu – navodno je poručeno pilotu.

Bryant nesreća 3

Foto: Ara Zobayan bio je pilot helikoptera koji se jučer srušio

Izvori iz krugova avijacije izjavili su da je vrijeme u okolini Los Anđelesa, gdje se nesreća dogodila, bilo jako maglovito i da je većina helikoptera bila prizemljena. Zobayan je, kako se vjeruje, planirao sletjeti na aerodromu Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za slijetanje zbog loših vremenskih prilika i drugih letjelica koje su trebale sletjeti na aerodrom.

Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara. Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 km/h.

Izvor je The New York Postu otkrio da je srušeni helikopter imao dva motora pa se ne bi trebao pasti da je ostao bez jednog motora.

- Ovakve se nesreće događaju jer pilot gubi osjećaj u prostoru. S obzirom na ostatke na mjestu nesreće, čini se da su se zabili u planinu prednjim dijelom helikoptera – smatra izvor.

Dodao je da je helikopter star 20 godina, a riječ je o modelu Sikorsky S-76. Njima, dodaje, najčešće upravljaju dva pilota, no u nedjelju je bio samo jedan...

– Vjerovatno je letio oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja – dodao je izvor.

Helikopter se srušio u nedjelju oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu iznad brdovitoga terena u Calabasasu u Kaliforniji, oko 65 km sjeverozapadno od Los Angelesa.

POVEZANO
Kobe BryantSVIJET U ŠOKU, PRVA FOTOGRAFIJA S MJESTA NESREĆE: Poginuo legendarni košarkaš Kobe Bryant