Vijest o starici Ramizi Zahirović, koju su jučer pronašli kako promrzla i gladna spava na pločniku u parku na Ilidži (Sarajevo=, dobila je drugi epilog.

Podsjetimo, informaciju o Ramizi na svom Facebook profilu podijelila je jedna gospođa, a fotografije i videozapis pratio je i tekst u kojem je apelovala na pomoć.

Ubrzo su se javili brojni građani željni pomoći, ali ispostavilo se da je riječ o prevari.

POVEZANO
Nana RamizaRAZOTKRIVENO: Preko dementne nane Ramize pokušali nabrzinu izvući novac od dobrih ljudi! (FOTO)

Ramiza, nijeiz Banjeluke, odakle je, kako se pisalo, navodno otišla jer joj je kuća izgorjela, a djeca završila u domu. Nastanjena je u općini Novi Grad Sarajevo, živi sa sinom i unukom, i njen slučaj odranije je poznat i policiji i socijalnoj službi Kantona Sarajevo.

- U vezi s predmetnim dopisom, informišemo vas da su policijski službenici Pete PU - PS Ilidža, izvršili provjere navoda u dopisu u vezi sa licem R.Z., tokom čega su konstatovali da ista ima prijavljeno prebivalište na području Općine Novi Grad Sarajevo. Također vas informišemo da su policijski službenici PS Ilidža, dana 07.06.2020. godine, oko 19:40 sati, po prijavi građana intervenisali u ulici Bosanskih gazija, općina Ilidža, kojom prilikom su izvršili kontrolu lica R.Z. koja im je tom prilikom izjavila da živi na području Općine Novi Grad Sarajevo, sa sinom i unukom. Prilikom kontrole istoj je ponuđena medicinska pomoć, koju je odbila i uputila se ka adresi stanovanja. Također vas informišemo da je na spomenute okolnosti obavljen razgovor sa uposlenicima Službe socijalne zaštite općine Ilidža, koji su izjavili da su upoznati o navedenom slučaju, te da preduzimaju mjere i radnje iz njihove nadležnosti - naveli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz JU Kantonalnog centra za socijalni rad potvrdili su ove navode:

- Služba socijalne zaštite Općine Novi Grad, u skladu sa svojim nadležnostima, pruža podršku članovima porodice u nastojanju da iznađu optimalno rješenje kako bi je zaštitili - istakli su.

Postavlja se pitanje, ukoliko služba radi svoj posao, kako je moguće da Ramiza i dalje ide od kuće, i neistinito se predstavlja, kako bi dobila pomoć? Ramizu, početkom ove godine, u Švrakinom Selu, sreo je i potpisnik ovih redova. Starica je tada tvrdila da je iz Zenice, te da je u Sarajevo došla vozom kako bi zatražila pomoć. Nakon policijske intervencije, doznali smo tada da je u pitanju osoba, očigledno narušenog psihološkog stanja, koju su otpratili kući.

Isto su potvrdili i građani koji su o tome pisali na društvenoj mreži Facebook.

O cijelom slučaju, danas se oglasio i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić:

- Prema navodima Centra za socijalni rad Općine Ilidža, staricu koja živi sa srodnicima, na kućnu adresu odvela je osoba uposlena u objektu pred kojim je ležala starica. Bez obzira na to što se radi o osobi čije prebivalište se nalazi na teritoriji Općine Novi Grad, društvena dužnost, a i obaveza je pružiti joj potrebnu pomoć. Molimo pojedince, koji ovakve vijesti plasiraju na društvenim mrežama i u javnom prostoru, bez obzira na to o kome se radilo, da prethodno provjere vjerodostojnost i tačnost takvih informacija, kako bi se izbjegla zloupotreba, a poštovala stvarna i mjesna nadležnosti institucija, kojima je to u opisu dužnosti. Svima koji su pokušali vršiti pritisak na načelnika Općine dajemo do znanja da smo spremni pomagati onima koji su u stanju potrebe i kad to nije u nadležnosti općine - istaknuto je.

Ramiza Zahirović 1

(Doznajemo.com/Faktor)