Planinarski klub "Nomadi" od osnivanja svake godine kao prvu planinarsku turu, od mnogih u toku godine, organizuje Zimski uspon na vrh Trebevića, Sofe 1629 mn/v. Ovogodišnji Uspon na Sofe, četvrti po redu (a najavljuje se i svi naredni koji budu dolazili), posvećuju nedavno preminulom planinaru Davoru Cigankoviću, čije ime je nerazdvojno povezano sa Trebevićem, kao i sa sarajevskom planinarskom organizacijom.

- Kako je Trebević od prvih registrovanih planinarskih koraka mnogo značio i značit će za sarajevsko planinarstvo, tako je Davor Ciganković u jednom periodu razvoja planinarstva Sarajeva i Bosne i Hercegovine dao svoj nemjerljiv doprinos. U posljeratnom periodu Davor je bio jedan od rijetkih koji je svojim entuzijazmom i radom uradio mnogo na podizanju planinarske organizacije u Sarajevu. Davor je svojim rukama napravio prvu osiguranu planinarsku stazu/via ferratu u Sarajevu i to upravo na Trebeviću, na lokaciji Bijele stijene. A ovu ferratu su do sad prošle i prolaze, te u pogledu na Davorovu omiljenu čaršiju uživaju, hiljade planinara.

Davor je bio jedan od osnivača, te vođa brojnih planinarskih škola i tečajeva za nove generacije sarajevskih planinara, a od 2008. godine u okviru Planinarskog saveza Kantona Sarajevo organizovao je, te bio vođa vodičkih škola gdje su se edukovali brojni planinarski vodiči, koji sada uspješno organizuju i vode planinarske ture na najviše vrhove Bosne i Hercegovine, Balkana, Europe i svijeta. I ove edukacije, kao i one koje je organizovao u okviru svoga Društva, Davor je izvodio na Trebeviću.

Pored svega nabrojanog, Davor je jedan od rijetkih u historiji sarajevskog planinarstva koji je ispenjao i druge vodio na najviše vrhove kako Bosne i Hercegovine tako i Alpa. A značajni su njegovi usponi na Mont Blanc, Matterhorn, Gran Paradiso, Eiger, Monte Rosu, Großglockener, Großvenediger, Marmoladu itd.itd. I opet je neraskidiva Davorova veza sa Trebevićem, jer je veliki broj svojih priprema upravo izvodio na Trebeviću.

Bio je dugogodišnji član HPD "Bjelašnice 1923" i jedan od osnivača PK Nomadi...

Zbog svega navedenog pozivamo vas da uzmete učešće na IV Zimskom Nomadskom pohodu na Sofe - Davor Ciganković i da zajedno nomadamo i na taj način odamo počast dvjema dušama sarajevskog i bosanskohercegovačkog planinarstva, Davoru i Trebeviću usponom na najviši vrh ove planine Sofe - navode iz PK "Nomadi".

SVI ZAINTERESOVANI SU DOBRODOŠLI !!!

Datum: Nedjelja, 12.01.2020. godine
Okupljanje učesnika: Ravne (parking kod hotela Pino). Dolazak na početnu tačku pohoda individualno (vlastiti automobili, sarajevska žičara, minibus sa Latinske ćuprije)
Start pohoda: U 10:00h
Tura: Ravne - Dobre vode - Sofe - Zapadni greben Trebevića - Dobre vode - Ravne
Povratak sa Trebevića: Individualno.
VODIČI: Vodiči PK "Nomadi"
INFORMACIJE NA: 061/443 162 ili na mail [email protected]
HRANA I PIĆE: Iz ruksaka
PLANINARSKA OPREMA: Planinarska odjeća prilagođena meteo uslovima na dan ture, topla odjeća, gojzerice, ruksak do 30L, kape, rukavice, kabanica, prva pomoć, hodački štapovi, min. 2l toplog napitka, čeona lampa...
DOKUMENTI: Lična karta, zdravstvena i planinarska knjižica.
ZAHTJEVNOST PLANINARSKE TURE:
K2 - Srednje teška planinarska tura
T1 - Tehnički nezahtjevna tura
VAŽNE NAPOMENE:
- Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U pratnji djece moraju biti njihovi roditelji/staratelji.
- U slučaju da vodič procijeni da neko od učesnika ne ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove, te nema potrebnu opremu za obavljanje uspona, vodič zadržava pravo da učesniku onemogući dalji uspon radi sigurnosti grupe i samog učesnika.
- Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta ili odgađanja istog u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši metereološki uslovi i sl.).

(Doznajemo.com)