Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS Mladen Ivanić smatra da bi, nakon današnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, narednih dana mogla uslijediti vrlo ozbiljna politička situacija.

Kada sam juče rekao da bi zabrana referenduma bila donijevanje ulja na vatru, to sam zaista ozbiljno mislio. Bojim se da ćemo narednih dana imati vrlo ozbiljnu političku situaciju – izjavio je Ivanić za Fenu.

Svi akteri su, kaže, sada dovedeni u situaciju u kojoj racionalnog i razumnog izlaza nema i misli da je to "vrlo, vrlo loše".

S drugačijom odlukom Ustavnog suda BiH moglo se kupiti određeno vrijeme i u nekom laganom periodu doći do rješenja. Ovako, stvari su se zakomplikovale. Sada su političke ličnosti, posebno vladajuća straktura, pred izborom da li će poštovati odluku Narodne skupštine RS-a ili će ići na poštovanje odluke Ustvanog suda BiH. To je najgora moguća situacija – kategoričan je Ivanić.

Njegov lični stav i predstavnika Saveza za promjene je, kaže, da nemaju namjeru da traže sazivanje sjednice Narodne skupštine RS, i da za njih i dalje važi njena odluka o referendumu u RS o 9. januaru kao Danu RS, koji je zakazan za 25. septembar.

Od nas se očekivala podrška i mi smo tu podrški vlastima RS dali. Sada ćemo vidjeti šta je krajnje rješenje. Naredni dani će biti, vrlo, vrlo intenzivni s političkim aktivnostima – očekuje član Predsjedništva BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je odlučio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva Narodne skupštine RS za preispitivanje njegove odluke od 26.11.2015. godine koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o praznicima RS, te ga je stoga odbio.

Taj sud je usvojio i privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma u RS o 9. januaru kao Danu RS.

Amerikanci: Apelujemo na rukovodstvo RS da se uzdrži od održavanja referenduma

Pozivamo sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH. Nadležnost Suda je jasno definisana u Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma čime se Sud ovlašćuje za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Apelujemo na rukovodstvo RS da se uzdrži od održavanja referenduma, jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda. Nepoštivanje odluke Suda bi značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa. Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana RS, jer se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima.

Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje.

Daytonski mirovni sporazum je međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica. Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH.

Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira su na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30.08.2016. ponovno potvrdili svoju podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredjeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, koji nemaju pravo otcjepljenja. Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje generalnog okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja.

Mi čvrsto stojimo iza tih izjava, navodi se iz Američke ambasade u BiH.

Čović: Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je nakon današnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kako ne bi bilo dobro stvarati političke tenzije oko nečega što ne zaslužuje bilo kakvu političku tenziju.

Čović smatra da se svaka odluka ove institucije mora poštivati, te je ponovio poziv da se spuste tenzije.

- Da li će dan neke općine, sredine ili entiteta biti ovaj ili onaj, bez ulaska uopće u sadržaj. Ja mislim da to nije razlog za bilo kakve tenzije koje graniče čak sa nekim sigurnosnim odnosima, ugrožavaju odnos između dva naroda. Mislim da se te tenzije, ako su stavljene u funkciju ovih izbora, i čitava ova aktivnost zadnjih 4,5 mjeseci , a izbori su za 15-ak dana, te se nadam da ćemo nakon toga tu stranicu zatvoriti i da se više tim stvarima nećemo baviti, izjavio je Čović za TV1.

On kaže da se Odluke Ustavnog suda moraju poštivati ili može doći do anarhije, "koja nam ne treba".

Kljuić: "Ivanić je mnogo opasniji od Dodika"

- Cijelo vrijeme Milorad Dodik pokušava da unese pometnju u Bosni i Hercegovini, međutim ovoga puta on nije usamljen. Mnogo su opasniji od njega ovi koji se nalaze u državnoj vlasti, osobito Ivanić, istakao je u izjavi za Vijesti.ba, nekadašnji član Predsjedništva BiH, Stjepan Kljujić.

Međunarodna zajednica koja je inaugurirala Dayton snosi najveću odgovornost za sadašnje stanje nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, smatra Kljujić.

"Očito je da Dodik da bi se održao na vlasti pokušava dodatno komplicirati stvari u BiH".

U svim normalnim zemljama Ustavni sud je glavna institucija i kada one donese odluku ona se čak ne može ni komentirati, nego se mora provoditi. Međutim, kod nas je drugačije i mislim da će se sada stvari dodatno usložiti, mišljenja je Kljujić.

Međunarodna zajednica mora povući svoj potez, ili da potpuno suspednuje i kazni one koji ne poštuju odluke Ustavnog suda i prava nered, ili da BiH ostave u jednom konfuznom stanju u kojem za BiH ne postoji nikakva perspektiva, zaključio je Kljujić.

Ademović: Sada su na potezu SIPA i Tužilaštvo BiH

Ustavni sud BiH je uradio svoju zadaću odbivši zahtjev Narodne Skupštine RS za preispitivanje odluke tog suda o neustavnosti obilježavanja Dana Republike Srpske, kaže za Al Jazeeru ustavni ekspert Nedim Ademović.

“Mislim da je bio strašan politički pritisak na Ustavni sud BiH. Sud je ostao principjelan i on je čisto pravno odgovorio NS RS u smislu da nisu ponudili nijedan novi dokaz ili činjenicu koja bi mogla dovesti do drugačije odluke Ustavnog suda BiH. Dakle, odluka o neustavnosti 9. januara kao dana RS-a ostaje na snazi“, ističe Ademović.

Dodaje da je Ustavni sud u potpunosti završio svoj posao i da je sada zadatak drugih organa, prije svega Tužilaštva BiH i SIPA, da preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se referendum spriječio.

“Predsjednik RS Milorad Dodik je jasno potvrdio da će održati referendum, a ja mislim da se to ne smije desiti i da niko ne smije sada smatrati da je ovim stvar završena. Ovo je samo pola puta. Sada je zadatak državne vlasti da dokaže svoju suverenost i snagu“, navodi Ademović.

Mišljenja je da bi posljedice održavanja referenduma, čak i kada bi se njegovi rezultati proglasili neustavnim, bile loše za perspektivu BiH, uzimajući u obzir dugogodišnje izjave dužnosnika RS o namjerama sa takvim referendumima.

“Mora se uzeti u obzir i historijsko-politički kontekst koji jasno ima za cilj da se kad-tad na etno-nacionalnim pricipima otcijepe dijelovi BiH koji nisu za zajednički život i zajedničku zemlju“, tvrdi ekspert Ademović.