U petak je "Kurban Bajram", kada muslimani, tradicionalno žrtvuju kurbane. Klanje kurbana ili, prinošenje žrtve, ima vjerski, moralni i socijalni značaj, a kod nas je najčešće kurban ovan, ovca, koza ili jarac.

Može li se kurban, nakon klanja, ispeći na ražnju, jedno je od pitanja koje su vjernici uputili Islamskoj zajednici (IZ) u BiH? Naime, u vrijeme pred Kurban bajram brojni vjernici supostavljali pitanja u vezi sa načinom odabira životinje namijenjene za žrtvovanje, načinom klanja, korištenjem kurbanskog mesa i slično. U konkretnom slučaju otac, sin i amidžić sa svojim porodicama namjeravaju zajedno zaklati tri kurbana. Stoga su pitali IZ u BiH da li jedan od tri kurbana mogu "okrenuti" na ražnju, a druga dva podijeliti. Evo i odgovora:

POVEZANO
Dženaza ručakNAKON ŠTO SE PROŠIRIO OBIČAJ da se priprema "RUČAK PRED DUŠU UMRLOG": Reagovala Islamska zajednica!

- Način pripreme kurbanskog mesa za jelo nije striktno određen, pa nema smetnje da se čitav kurban ispeče. Međutim, kod pripreme kurbanskog mesa, kao i kod njegova konzumiranja, muslimanu je zabranjeno da koristi alkoholna pića, svinjsku mast i sl. S obzirom na to da je podjela kurbanskog mesa na tri dijela: 1/3 porodici, 1/3 siromašnima i potrebnima, 1/3 rodbini i komšijama, pohvalna a ne obavezujuća, to znači da podjela može biti i drugačija prema procjeni i izboru vlasnika kurbana. Shodno tome, načelno nema smetnje da te tri osobe zajednički sa svojim porodicama i prijateljima pojedu jedan kurban, a da ostala dva podijele. Ipak, preferiramo tradicionalni način trodjelne podjele svakog kurbana, zato što postupak koji se navodi u pitanju može biti povod kasnijih eventualnih nesporazuma zbog dilema kao što su: da li je bolji kurban podijeljen ili slabiji, čije kurban je podijeljen a čiji je zajednički konzumiran i tome slično – odgovaraju iz IZ u BiH.

POVEZANO
Alipašina džamijaZnate li šta znači "BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN'" na našem jeziku?

(Doznajemo.com/Tuzlanski.ba)