U posljednje vrijeme evidentirana je pojava novih psihoaktivnih supstanci na području Bosne i Hercegovine, kao i zemalja u okruženju. Prema izjavi Ive Trezner, šefice Odsjeka za hemijsko-toksikološka vještačenja pri Federalnoj upravi policije (FUP), pojava novih droga stvara niz problema jer nisu pod zakonskom kontrolom - piše Oslobođenje.

U intervjuu, kojeg u cijelosti možete pročitati na OVOM LINKU, gospođa Trezner navodi kako je u portstu zloupotreba analgetika i antipsihotika.

- Ti lijekovi se zloupotrebljavaju tako što se koriste u dozama većim od propisanih ili u kombinaciji s alkoholom, te se izazivaju mnogo jače reakcije.

Zanimljivo je da je u ovom razgovoru potvrđen i nedavni smrtni slučaj majke troje djece iz Zenice, a vezano za upotrebu flastera.

- U posljednje vrijeme evidentan je veliki porast zloupotrebe transdermalnih flastera koji sadrže jak analgetik fentanil, pa se oni zovu fentanil flasteri. Čak je registrovan i jedan smrtni slučaj usljed nestručne upotrebe ovih flastera, tvrdi Trezner, dodajući da postoje indicije da se ovi flasteri zloupotrebljavaju u narko-miljeu.

O kojem slučaju je riječ, možete se podsjetiti na povezanom linku...

POVEZANO
Hitna TRAGEDIJANEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U ZENICI: Majka 3 djece preminula nakon što je na tijelo zalijepila 4 flastera