- Sa dubokim žaljenjem obavještavamo javnost da je jučer nakon više od mjesec dana borbe sa novim koronavirusom preminuo naš uvaženi ljekar dr. Marko Pekija iz Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (RS) - navedeno je iz ove institucije u ponedjeljak.

Naveli su još i sljedeće:

dr. Marko Pekija - Stevandić 1

- Ljekari, osoblje i svi zaposleni u našoj ustanovi imali su privilegiju što su poznavali uvaženog mladog ljekara, te što su imali priliku da sa njim sarađuju. Bio je vrhunski profesionalac, pun etike i entuzijazma pred kojim je bila blistava karijera. Dr. Pekija je radio u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS zbrinjavajući najkritičnije pacijente i spašavajući brojne živote, nažalost, bitku protiv nevidljivog neprijatelja nije dobio.

Dr. Marko Pekija rođen je 8. septembra 1983. godine u Banjaluci. Medicinski fakultet u Banjaluci je završio 2013. godine gdje i stekao zvanje doktora medicine. Nakon završenog fakulteta svoju profesionalnu karijeru je započeo u Domu zdravlja Prijedor 08.08.2013. godine. U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je zasnovao radni odnos 1. marta 2019. godine gdje dobio specijalizaciju iz oblasti pulmologije u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS.

Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

- Poslovodstvo UKC RS u ime zaposlenih u našoj ustanovi izražava duboko žaljenje za izgubljenim mladim životom kolege i radnika, a porodici preminulog ljekara upućuje iskreno saučešće.

Komemorativna sjednica povodom smrti dr. Marka Pekije je u srijedu, 16. septembra 2020. godine u 10:00 časova u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske kojoj će zbog epidemiološke situacije prisustvovati samo porodica i kolege preminulog.

MEĐUTIM, oko ove smrti pojavile su se određene kontroverze. Novinar-istraživač Slobodan Vasković je u tekstu na svom blogu izrazio sumnju da je bolest dr. Pekija jedan njegov kolega zloupotrijebio za ličnu promociju?!

Naime, Vasković sugerira da je namjerno prešućeno da je mladi doktor preminuo u Ljubljani, u tamošnjem Kliničkom centru, gdje ga je navodno poslao Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC RS.

Kako piše na spomenutom blogu, Stevandić je fotografiiju sa, tada teško bolesnim Pekijom, objavio 18.08.2020. godine, navodeći da je Pekija "već dva puta negativan i oporavak napreduje"!?

U par dana nakon toga Pekijino zdravstveno stanje se veoma pogoršalo i prijetilo je fatalnim ishodom. Prebacuju ga u Ljubljanu, 22.08., četiri dana nakon što se Stevandić, mimo svih pravila, fotografisao s njim, piše Vasković, koji smatra da se Stevandić uplašio da će Pekija izgubiti bitku sa virusom i da će on biti okrivljen zbog fotografije.

dr. Marko Pekija - Stevandić 1

(Doznajemo.com)