Kako piše "The Bosnia Times", konkurs za prijem 125 policajaca i mlađih inspektora u kantonalni MUP u Zenici mogao bi biti kompromitiran jer je navodno jedan od važnih članova Komisije za prijem, kandidatkinji slao se*sističke poruke!?

Naime, nedavno je Uprava poilicije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) raspisala javni oglas za prijem 110 policajaca I 15 mlađih inspektora, a konkursna procedura još uvijek je u toku. Policijski komesar Semir Šut želio je pokazati da se zapošljavanje u policiji odvija pošteno i maksimalno transparentno, pa se na web stranici MUP-a ZDK pohvalio i posjetom Amerikanca Erica Larsona, savjetnika u sarajevskom Uredu za borbu protiv korupcije:

"Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut je u svom obraćanju iskazao veliku zahvalnost posjetom gospodina Larsona, tokom koje je, kako je pojasnio, izvršena evaluacija dosadašnjih faza konkursa za prijem novih policijskih službenika. Takođe je naglasio, da su tom prilikom prezentirane i detaljno obrazložene sve mjere koje su poduzete u cilju postizanja maksimalne transparentnosti i objektivnosti kompletne konkursne procedure, te je izrazio ubjeđenje da se u ovom slučaju radi o jednom od najpravičnijih i najtransparentnijih postupaka za prijem zaposlenika u Bosni i Hercegovini", navedeno je tada-

Međutim, spomenuti izvor objavio je screenshotove poruka za koje tvrde da ih je jednoj kandidatkinji slao čovjek koji pregleda dokumentaciju kandidata i pazi da u daljnju proceduru ne prođe kandidat koji nema potpunu dokumentaciju.

- On se odvažio da jednoj kandidatkinji koja se javila na konkurs šalje poruke koje bi se komotno mogle svrstati u se*sističke. Time je grubo kompromitirao konkursnu proceduru - piše, među ostalim, spomenuti izvor, a ispod je transkripcija Viber poruke koje je navodno slao:

Viber poruke konkurs MUP ZDK 1

  • Pozdrav A…a (14:24)

  • I tako znači, ti se prijavi na javni oglas u MUP, a ne upisa sve što je trebalo J (14:25)

  • Izvinjavam se za smetnju, samo dobronamjerno javljam (14:25)

  • Ovo što ti fali na koverti ja ću regulisati, a ti ćeš ćutati kao da si ti sve regularno poslala (14:35)

  • Ja sam u MUP-u u Zenici, a hodam po cijelom kantonu (14:36)

  • Ti si s Jelaha jel ili (14:36)

  • Ako po slici sudim tu si super :) (14:49)

  • Visina minimalno 162 cm treba