U nedjelju  tačno u 19 sati zatvorena su birališta za lokalne izbore širom BiH. Građani BiH su glasali na 5.469 biračkih mjesta u BiH, pet biračkih mjesta u DKP-ima u Beču, Gracu, Minhenu, Štutgartu i Beogradu, a na terenu se nalazilo 318 mobilnih timova.

Na lokalnim izborima učestvovao je 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata uime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata uime šest udruženja građana.

Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine opština ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić navela da za cijelu BiH, osim situacije u Stocu, ne mogu da izdvoje nijedan incident. Podsjetimo, u Stocu se dogodio incident, nakon kojeg je glasanje obustavljeno.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini glasalo je 1.723.140, odnosno 53,88 posto birača, izjavio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH, Ahmet Šantić.

U Federaciji BiH do 19.00 sati glasalo je 974.190 odnosno 50,61 posto, u Republici Srpskoj 707.711 odnosno 59,49 posto, dok je u Brčko Distriktu glasalo je 41.239 građana odnosno 49,15 posto.

REZULTATI. Jedan od najzanimljivijih izbornih rezultata je onaj iz Velike Kladuše, gdje je u trci za gradonačelnika pobijedio Fikret Abdić sa oko dvostruko više od prvog konkurenta. Šuhret Fazlić je novi gradonačelnik Bihaća kao predstavnik Građanskog saveza.

USPJEH NEZAVISNIH KANDIDATA. U Visokom, Zenici i Goraždu ubjedljivo vode nezavisni kandidati za načelnike Amra Babić, Fuad Kasumović i Muhamed Ramović, piše novinska agencija Patria.

Prema prvim rezultatima iz stranačkih štabova iz ova dva grada, oni su dobrano odmakli od kandidata koalcije SDA-SBB. 

Iz SNSD-a naveli su da vode u Dubici, Derventi, Laktašima, Nevesinju, Prnjavoru i Palama. Opštinski odobor SNSD proglasio je pobjedu Milenka Avdalovića za načelnika Nevesinja. Također, tvrde da Mladen Grujičić vodi u utrci za načelnika Srebrenici.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Banjaluci da je SNSD ostvario ubjedljivu i veličanstvenu pobjedu na lokalnim izborima u Republici Srpskoj.

"SNSD je doživio uspjeh veći od onoga kada smo počinjali. U odnosu na prošle izbore pobijedili smo u 11 opština više", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Izbornom štabu SNSD-a u Banjaluci. 

SDA I SBB VODE U MNOGIM OPĆINAMA. Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović kazao je večeras novinarima u Centrali ove stranke u Sarajevu da rezultati koji pristižu s terena govore o tome da kandidati koalicije SDA - Savez za bolju budućnost (SBB) vode u mnogim općinama nakon danas održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da u Kantonu Sarajevo od devet općina, osam kandidata koalicije SDA-SBB će biti izabrano, a posebno je izdvojio Općinu Centar u kojoj SDA nije imala načelnika dugi vremenski period.

Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton brojanje glasova je završeno u općinama Tešanj, Kakanj i Doboj Jug, prema podacima aktivista SDA na biračkim mjestima, a u tim općinama koalicija SDA-SBB dobila je načelničke pozicije.

"Rezultate iz ostalih općina čekamo, ali očekujemo da će ova koalicija imati daleko najveći broj načelnika u BiH te da će SDA imati najveći broj vijećnika kada su u pitanju općinska vijeća", potvrdio je Osmanović.

Osvrnuo se i na općinu Srebrenica, ali i ostale općine u bh. entitetu Republici Srpskoj, podsjećajući da je rano proglašavati nečiju pobjedu jer značajan broj glasača glasa u odsutnosti i putem pošte.

"Treba sačekati da se svaki glas prebroji, ali sam uvjeren da će za načelnika Srebrenice ponovo biti izabran Ćamil Duraković jer mislim da će glasovi birača u odsutnosti i putem pošte nadoknaditi nedostatak glasova koji sada Duraković ima", zaključio je Osmanović.

HDZ BiH navodi da je osvojio 18 načelničkih pozicija, uključujući Vitez, Vareš i Odžak, a u ovoj stranicu su posebno nezadovoljni gubitkom Kupresa.

SDP: TUZLA OSTAJE CRVENA! "SDP je bio peta stranka u Federaciji BiH, a mogu saopštiti, prema lokalnim izborima, da smo sada drugi. Da odmah razriješimo dileme - Tuzla ostaje crvena, kao što će crveni ostati Gradačac, Gračanica, Ključ, Krupa, Maglaj, Živince, Lukavac, a i u Bužimu je pobijedio kandidat kojeg je podržao SDP", izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik ove stranke. 

Pozvao je lidere ljevice da zajedno sarađuju nakon izbora, te da sarađuju sa SDA-SBB.

LOŠ REZULTAT SDS-a. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić priznao je večeras da kada su u pitanju kandidati SDS-a za načelnike opština postoji trend loših izborih rezultata i najavio je da je i on kao lider stranke spreman da preuzme odgovornost.

Nije isključio ni podnošenje ostavke.

"Ukoliko Zoran Latinović izgubi u Gradišci ili Siniša Gatarić u Prnjavoru, za koje znam da su žestoko radili, onda je jasno da je čitav taj trend rezultata koji pristižu loš, iako postoje opštine gdje smo pobijedili", izjavio je Bosić.

Najavio je da ovih dana trebaju biti analizirani rezultati kako bi se vidjelo šta je uticalo na ovako loš rezultat, a zatim će biti pokrenuta odgovornost svih u stranci.

Bosić je dodao da će se sagledati i koliko je na loš rezultat SDS-a uticaj imao referendum o Danu RS-a 25. septembra.

"Stranka će iz svega izvući pouke", kazao je Bosić i podsjetio da su prije četiri godine imali dobar rezultat, a da trenutne informacije pokazuju da imaju loš rezultat u nekim opštinama.

***

Potpredsjendik PDP-a Igor Crnadak izjavio je večeras da vjeruje da će ta stranka imati "bolji rezultat" kada su u pitanju kandidati za odbornike u lokalnim parlamentima, ali da treba sačekati da se prebroje svi glasovi.

SDA PROGLASILA POBJEDU U NEKIM MJESTIMA. Halid Genjac, šef izbornog štaba SDA rekao je već u nedjelju navečer da se SDA potvrdila kao najjača stranka, te da su već sad pobjednici u Zenici, Tešnju, Sanskom Mostu i općini Centar.

Što se tiče incidenta u Stocu, Genjac je rekao da je u toj opštini došlo do kršenja izbornog procesa, te da se ispituje cijela situacija. Amir Zukić, greneralni sekretar SDA kazao je da su prvi rezultati koje ima ova stranka povoljni, te da u većini opština u Federaciji BiH vodi koalicija SDA-SBB.

Upitan da prokomentariše incident u Stocu gdje je prekinut izborni proces, Zukić je rekao da se detalji još ispituju te da ne može ništa konkretno reći do čega je došlo do incidenta. Upitan da li je tačno da je Samir Kaplan, kandidat za načelnika u Opštini Stolac priveden u policiju, Zukić je rekao da se sa njim čuo prije 15-20 minuta i da nije bio u policiji. Ostalo nije želio komentarisati. Šefik Džaferović, član Predsjedništva SDA, kazao je da ova stranka zahtjeva da se utvrde sve činjenice u vezi sa događanjima u Stocu. "Očekujem da policijske agencije urade posao i utvrde ko je odgovoran za incident u Stocu", naglasio je on.

STRANKE HRVATSKOG NARODNOG SABORA NAJOŠTRIJE OSUĐUJU NAPAD U STOCU. Vođeni demokratskim načelima, a poštivajući Izborni zakon Bosne i Hercegovine i izbornu šutnju koja je trajala do 19.00 sati, HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora oštro osuđuju napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac, kao i nasilno ponašanje na biračkim mjestima u općini Stolac.

Stranke HNS-a osuđuju ovaj čin gdje se na brutalan način pokušava primijeniti sila kako bi se promijenila volja građana općine Stolac na demokratski vođenim izborima.

Živimo u vremenu kada se borimo da pokrenemo Bosnu i Hercegovinu na njenom putu k Europskoj uniji, a ovakvi nas pokušaji rušenja svih demokratskih standarda vraćaju unazad.

Napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, napad je na državnu instituciju, bez obzira o kome se radi.

Hrvatska demokratska zajednica BiH i stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor traže od mjerodavnih institucija da osobe koje su prouzročile ovakvo ponašanje napadajući predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, a samim time i državu BiH, snose posljedice predviđene zakonom, a sve hrvatske građane u općini Stolac na staloženost i hrvatski odgovor političkim i demokratskim sredstvima.