Na području BiH i Hrvatske izvršena je velika policijska akcija kodnog naziva "Pravda". Ova akcija provodi se paralelno na području Republike Hrvatske od strane USKOK-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RH. U Hrvatskoj su pretresene nekretnine u vlasništvu bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić, za čije je hapšenje također izdan nalog.

BIRN piše da je Fazlagić podnijela ostavku na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu 27. maja ove godine. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na sjednici održanoj 8. jula konstatovalo da joj mandat prestaje sa 30. julom 2016.

Protiv Fazlagić je pokrenut disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka, te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto.

Prema nezvaničnim informacijama Fazlagić, već duže vrijeme boravi u hrvatskom gradu Rijeci. 

Ova bivša sutkinja provela je rat u izbjeglištvu, a nakon povratka u BiH angažirana je u jednoj od mnogobrojnih međunarodnih institucija. Tu se bavila reformom pravosuđa.

Za vrijeme dok je obavljala posao sutkinje Općinskog suda Sarajevo postupala je u ostavinskom postupku nakon smrti Adila Zulfikarpašića. Sumnja se da je tada napravljena milionska šteta imovini Zulfikarpašića, što je tokom sudskog postupka navodno prikriveno.

Zanimljivo je da je za pripravnicu je sutkinja Fazlagić angažirala Unu Pelak, kćerku svog nevjenčanog supruga Gorana Cerića i suprugu bivšeg fudnalera Albina Pelaka.

Majka bivšeg nogometaša "Sarajeva" Mihrija još uvijek izdržava zakonsku kaznu zbog kriminala sa nekretninama u Sarajevu.

Podsjećamo, akcija je započela rano jutros, a među lišenim slobode su i Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine te Juso Škrijelj.

Pored njih uhapšena je i Lejla Cerić, uposlenica Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove sarajevske Općine Stari Grad. Nezvanično, priveden je i advokat Emir Karača.

***

U akciji "Pravda" koja je rezultat višemjesečnih istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije, na području BiH slobode je lišeno ukupno 15 osoba koje se sumnjiče za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara.

Na području BiH i Hrvatske izvršeni su pretresi na 60 lokacija, a Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji i sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK).

Značajna saradnja ostvarena je i sa Upravom za organizovani i teški krmininal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Tokom dana privedeno je nekoliko osoba među kojima su bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića Juso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača, kao i uposlenica Općine Stari Grad Sarajevo Lejla Cerić.

Slobode su lišeni i bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Tokom dana policijski službenici izvršili su između ostalog pretrese u zgradama Općine Stari Grad, Zavoda za planiranje KS i Općinskom suda Sarajevo dok je hrvatski USKOK pretresao nekretnine donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić u Hrvatskoj.

Privođenje osumnjičenih u prostorije Tužilaštva KS očekuje se tokom sutrašnjeg dana.

Izvor: Faktor.ba