Izet Bučo BiH je napustio ratne 1994. godine. Kao hitan medicinski slučaj evakuisan je od UN-a iz Goražda. Stigao je na liječenje u Veliku Britaniju, pateći od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate.

Doktori nisu vjerovali da će preživjeti, ali ovaj tvrdoglavi Bosanac hrabro se, uprkos svim izgledima, izborio za svoj život.

Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo upisuje Mulitmedia grafički fakultet i polako ali sigurno započinje svoju uspješnu karijeru u filmskim postprodukcijama.

Izet Bučo već je odavno cijenjeno ime u Hollywoodu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizuelne efekte na brojnim poznatim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent,  Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Wonder Woman i mnogi drugi.

Rođen je 1970. godine u Goraždu. Majka mu živi u Goraždu, a otac mu je, nažalost, preminuo. Ima dvije sestre. Izet je u sretnom braku sa svojom sugrađankom Elvirom Rahman, žive u Londonu u Velikoj Britaniji. Bili su u vezi i prije njegovog ranjavanja.

1917 plakat

Foto: Supruga Elvira i Izet žive u Londonu

Profesionalno, najveći uspjeh u njegovoj dosadašnjoj karijeri desio se sinoć na 92. dodjeli Oscara.

Film "1917" odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizualne efekte, na kojima je, zajedno sa svojim kolegama radio Izet Bučo.

Njegova priča je pokazatelj da je put do uspjeha često "posut trnjem" i da, ako smo dovoljno hrabri, praktično iz svake životne situacije možemo izaći kao pobjednici.

Bućo je ostao vezan za Bosnu, u kojoj je i nedavno boravio.