"Oni koji pokušaju pocijepati Bosnu i Hercegovinu, samo će pocijepati mir", izjavio je u emisiji Nedjeljom u dva Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. "Srebrenica nikad neće biti ništa drugo nego BiH", dodao je te pojastio da ni do trećeg entiteta ne može doći bez konflikta.

Na pitanje Aleksandra Stankovića, HRT-ovog urednika, je li se opekao kad je spominjao rat, Izetbegović je potvrdio kako nije.

"Ima manje opasnosti od rata kad spomenete rat. Bolje je reći na vrijeme", objasnio je. Između ostalog, Izetbegović je dodao kako je samo upozoravao koju crvenu liniju se ne smije preći.

"Konflikt neće početi ni Bakir Izetbegović ni Bošnjaci'. Mogu ga početi samo oni koji su to na Balkanu uvijek činili", tvrdi Izetbegović, a na pitanje je li diplomatski spominjati rat, odgovorio je: "Ja nisam diplomat, ja sam lider... Obavezan sam poštovati Ustav". Dodao je da ne vidi spornim to što je potvrdio da bi, ukoliko bude potrebno, branio svoju državu.

Govoreći o odnosima s Hrvatima u BiH spomenuo je škole u Srednjobosanskoj županiji i svjedodžbe na dokumentima sa šahovnicom za bošnjačku djecu, ali se dotakao i Mostara: "Ne treba dignuti križ iznad Mostara. Kako bi se osjećali Hrvati da im se stavi mjesec i zvijezda?"

Izetbegović tvrdi da čelnik HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH vrši pritisak na Bošnjake i da "jedni drugima moramo izaći u susret". Govoreći o zločinima i tome da je rekao kako nije imao podršku drugih članova Predsjedništva da posjeti mjesto stradanja Hrvata u Križančevu Selu, ali i da je posjetio stratište na Kazanima i da bi bilo bolje da se odu pokloniti žrtvama skupa.

- U Križančevom Selu nisu stradali samo civili i ne može se izjednačavati s Ahmićima... - naveo je Izetbegović, ali i najavio da, svjedno, namjerava otići i posjetiti mjesta gdje su pripadnici Armije BiH u ratu počinili zločine nad Hrvatima.

- Jedan ili dva posto zločina je napravila Armija BiH, smatra Izetbegović, dodajući da je bez obzira na razmjere koliko je koja strana činila zločine - svaka pojedinačna žrtva tragična.

Govorio je i o Pelješkom mostu i odnosu Hrvatske prema BiH te upozorio kako Hrvatska ne vraća imovinu BiH, kako ne plaća ono što koristi iz BiH, misleći na vodu Buškog jezera....

Pelješki most, smatra Izetbegović, ne treba praviti dok se ne riješi granica i pristup oBiH tvorenom moru što je, kako tvrdi, Predsjedništvo zatražilo prije 11 godina. O hrvatskom televizijskom kanalu, Izetbegović smatra kako takav TV-kanal ne bi ugrozio Bošnjake.

- Hrvati trebaju imati svaku televiziju u BiH svoj jezik na njoj.

Zaključio je kako se Bošnjaci nisu okrenuli nacionalizmu i šovinizmu, te da se snažno bore protiv radikalizma. Između ostalog, tvrdi kako njegova politika ne vodi do pražnjenja zemlje i dodao kako BiH ima "najveći porast izvoza i najveći pad nezaposlenosti u regiji".