Počela je špica turističke sezone u Hrvatskoj koja bi, za razliku od prethodnih, mogla biti vrlo nepredvidiva.

Hotelijeri i iznajmljivači već sada su na rubu panike i jer se, piše Novi list, na terenu čuje kako je buking za sedmi i osmi u nekim destinacijama 15 do 30 posto slabiji nego lani.

Na Internetu se već nude sobe na sniženjima od 10 do 15 posto ili pak ponude s jednim danom gratis. Predviđa se da će ovu sezonu obilježiti tzv. last minute prodaja i kasnije rezervacije.

Ove se godine na turističko tržište na velika vrata vraćaju Turska, Grčka i sjevernoafričke destinacije pa je jako teško dostići lanjske rekorde.

Uzlazni trend kad-tad je, piše spomenuti izvor, morao dosegnuti prelomnu tačku, a tu je i činjenica da privatni smještaj raste po dvoznamenkastim stopama i da je te kapacitete sve teže popuniti.

POVEZANO
Durrës restoranHIT LJETOVANJE ZA BOSANCE!! Plaže pješčane, a cijene: Ćevapi 6 KM, kafa 1 KM, sok 2 KM, burek 2 KM…

U tom smislu, ovogodišnja špica sezone trebala bi "iščistiti" ponudu na tržištu u smislu da će kvalitetniji uspjeti dobro raditi, dok bi nekvalitetan smještaj u koji se nije ulagalo, mogao imati problema.

Najveći potop u predsezoni imali su kampovi koji su u maju zabilježili pad noćenja od 38 posto.

Hrvatska ima 785 kampova u kojima može primiti 248.522 osobe. U ukupnim turističkim dolascima kampovi nose oko 16 posto, a u ukupnim noćenjima oko 22 posto hrvatskog turizma.

POVEZANO
Pašteta na plažiOdzvonilo paštetama i sendvičima na Jadranu: Kazne ako Vas uhvate i do 700 EURA!