Književnica Ana Radmilović, kćerka legendarnog jugoslovenskog glumca Zorana Radmilovića preminula je u 43. godini.

Ona je bila dijete Zorana Radmilovića (1933.-1985.) i Dine Rutić, a diplomirala je glumu u klasi profesora Radoslava Milenkovića.

Radmilović je studirala glumu u Novom Sadu, diplomirala na ulogama sluge Stepana (Ženidba i udadba) i Ane od Kleva (Henri i njegovih osam žena), ali se nije posvetila glumi nego novinarstvu i pisanju.

Objavila je knjige Zalažem se za laž (2009, priređivač tekstova svog oca Zorana Radmilovića), uzbudljivu, smiješnu i tužnu, pisanu iz donjeg rakusa – iz ugla djeteta - prozu Kad je svet imao brkove (2011) i pseudodokumentaristički roman Tezge, pumpe, u brdima manastiri (2012). Pisala za mnoge listove i iza sebe ima preko 2.000 tekstova, izvještaja, intervjua i kolumni.

Ana Radmilović je najljepše uspomene na oca sačuvala u knjizi "Kad je svet imao brkove".

Ana Radmilović

- Slava ga je opterećivala i nije mu prijalo kad ga prepoznaju na ulici, voleo je mir i tragao za njim, a od njega mi je u vaspitanju ostala i blaga gadljivost prema moćnim ljudima i onima koji se moćnima dodvoravaju. Gajio je neku ispravnost i u skladu sa njom živeo - navela je Ana Radmilović.

POSLJEDNJI STATUS. Književnica je na svom profilu na Fejsbuku, u decembru, napisala status, u kome je, podstaknuta knjigom "Dnevnik loše godine" koju je pročitala, iznijela svoje razmišljanje o prošloj 2016. godini.

- Moja misao je: Neka prođe ova godina da je se ne sećamo, ja goru nisam imala. I nije lepo, ali pročitam da još neko deli isto osećanje pa mi bude lakše. Sve što je moglo po zlu, išlo je po zlu... - navela je, između ostalog, a zaključila je:

- Da, da, loša godina. Sujeverno jedva čekam da prođe. I molim Boga da bar ovih dana niko ne umire.