Prof. Zoran Zadro s popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna na osnovu najnovijih meteo karata analizira šta bi se, kada je riječ o meteo prilikama, u našem području moglo dešavati u idućem periodu...

- Hladnije vrijeme proteklih dana podsjetilo nas je da je zima blizu, međutim hladniji niz dana se nastavlja. Kada govorimo o padavinama, njih bi trebalo biti zamjetno manje idućih desetak dana, tako da se može slobodno reći da nas čeka hladnije vrijeme uz dominaciju hladne anticiklone sa sjeveroistoka i istoka Europe. Kulminacija hladnijeg vremena dogodila bi se između nedjelje i srijede, kada bi se nerijetko temperature pogotovo one noćne i jutarnje mogle spustiti do -5°C, ponegdje i do -10°C!

Ovo se posebno odnosi na područja Bosne, Makedonije, Srbije, sjevera Crne Gore i kopna Hrvatske.

Dnevne temperature bi uglavnom trebale biti u plusu, okvirno se kretati od 0°C do 9°C. Samo bi u gorju trebalo biti negativnih najviših dnevnih temperatura.

Negativni jutarnji i noćni predznaci temperatura mogli bi se mjeriti i u Hercegovini (pogotovo sjever i zapad ), kao i u zaleđu Istre i Dalmacije i centralni dio Crne Gore.

Dnevne vrijednosti uglavnom u plusu i okvirno ood 6°C do 16°C.

Što se oborina tiče, kao što se već spomenulo biti malo. ipak na njih danas i sutra treba računati Srbija, kopno Hrvatske, Bosna i Srbija i sjever Crne Gore. Jedini izuzetak danas čini Makedonija, gdje se očekuju obilne padavine.

U nizinama regije to je uglavnom kiša, u najvišem gorju se očekuje susnježica i snijeg.

Meteo karta 17/11/2017

Idućih nekoliko dana, najviše suhog i stabilnog vremena očekuje se na Jadranu, Hercegovini i obalnim područjima Crne Gore. Još malo padavine očekuje se između kraja nedjelje i srijede, kada bi osim u gorju, ponegdje i u nizinama uz kišu moglo biti malo snijega.

To se ponajprije odnosi na zapadni, srednji, južni i istočni dio Srbije, Bosnu, ponegdje na sjeverozapadu i srednjem dijelu zemlje, zatim brdska područja sjevera Hercegovine.

Od srijede se očekuje sve stabilnije vrijeme. Prema trenutnim prognozama od petka se očekuje zatopljenje, a južina i toplije vrijeme mogli bi obilježiti i prvih pet do deset dana sljedećeg mjeseca.

Ovo su karakteristične situacije pri djelovanju La nine, rijetko je kroz prošlost bilo slučajeva da je 12. imao žestok udar zime, i uglavnom se dogodio pokoji kratkotrajni jači zimski prodor.

Veliki dio zima pod djelovanjem La nine, sličan ovoj iz ove godine, najviše je "posla" odradilo upravo između kraja 12. i sredine 2. mjeseca, ili glavninom 1. i 2. mjesec.

Tradicije su možda stvorene da se ruše, jer odavno nismo imali baš pravi zimski 12. mjesec.

Hoće li ova godina tu tradiciju rušiti, ili ćemo opet na hladnoću i zimu čekati do kraja 12. ili čak do 1. mjeseca?

Za sada, ali za sada, se ne vidi nikakva ozbiljna zima barem do sredine 12. mjeseca.

POVEZANO
Nova meteo prognozaMETEOROLOG KOJI JE "POGODIO SVE" UPOZORAVA: Istina je da stiže veliko zahlađenje, ali onda...