Japanska firma napravila je džamiju na točkovima, kako bi se posjetioci muslimani osjećali «kao kud kuće» na ljetnim olimpijskim igrama koje se 2020. godine trebaju održati u Tokiju!

Prvi čovjek Projekta Yasu, Jasuharu Inoue, izjavio je da ga je alarmirala mogućnost da možda neće biti dovoljno džamija za muslimanske posjetioce tokom velikog sportskog događaja kojem treba biti domaćin Japan. Islam je, naime, manjinska religija u ovoj zemlji, a broj muslimana koji stalno žive u Japanu je prema nekim procjenama ispod 200.000.

Japan mobilna džamija 1

- Kao otvorena i domaćinska zemlja mi želimo podijeliti ideju «omotenaši» (japansko gostoprimstvo) sa muslimanima – izjavio je gospodin Inoue u nedavnom intervjuu.

Prva mobilna džamija predstavljena je ranije ove sedmice u blizini Toyota stadiona, fudbalskog igrališta i upravne zgrade istoimene automobilske kompanije. Inspiraciju je Inoue pronašao prilikom posjeta Kataru prije četiri godine.

Mobilna džamija napravljena je modifikacijom 25-tonskog kamiona, i može primiti 50 ljudi. Tu je prostor za uzimanje abdesta (ritualno pranje). Kako sve izgleda možete pogledati na videu...

KONCEPT I ZA DRUGE ZEMLJE?! Inoue smatra da ova ideja možda se neće zadržati samo u Japanu, gdje se mobilne džamije planiraju postavljati tamo gdje to bude najpotrebnije, već bi se koncept mogao primijeniti i u drugim zemljama svijeta, gdje za to postoji potreba – samo jedan primjer su lokacije gdje su smještene izbjeglice.

- Volio bih da i ljudi u drugim zemljama budu u mogućnosti koristiti ovakve džamije i tako promovisati mir u svijetu.

PRIJATELJSKI PREMA MUSLIMANIMA. Inače, Japan u posljednje vrijeme nastoji privući veći broj turista muslimana u svoju zemlju, a 2016. godine u južnom dijelu japanskog Honšua pokrenut je projekat za regiju «Muslim-friendly tourism».

Lokalne vlasti u prefekturi Okajama počele su promovisati gradsku džamiju, hoteli imaju prostore za obavljanje molitve, a tu i je i halal prehrana.

POVEZANO
Japan sat na zidu ŠOKŠOK U JAPANU! Uhvatili radnika kako 3 MINUTE RANIJE odlazi na pauzu za ručak! Evo šta mu se desilo..