Incident koji se desio u OŠ "Zahid Baručija" (Vogošća, Sarajevo), kada je majka učenika prvog razreda napala učiteljicu jer nije znala gdje joj je dijete, poprima nove razmjere.

M.T. Iz Vogošće, majka djeteta koje pohađa tu školu oglasila se, navodi, samo s jednom namjerom odnosno da javnosti ispriča šta se tačno desilo u školi. Poriče da je fizički nasrnula na učiteljicu, ali ne osporava tvrdnje onih koji su tu bili da ju je verbalno napala.

POVEZANO
OŠ JUTROS SKANDAL U ŠKOLI "ZAHID BARUČIJA" U VOGOŠĆI: Majka prvačića napala učiteljicu!?

Majka dječaka ističe kako je kasnila po dijete u školu, ali i da je o kašnjenu telefonski obavijestila učiteljicu.

- Već tri sedmice svoje dijete dovodim i odvodim iz škole. Znači, učiteljica je odranije znala da moj sin niti dolazi u školu autobusom, niti tako ide iz škole kući. Tog dana ga je pitala da li on ide autobusom, i dijete je reklo da ide. Ne razumijem zbog čega ga je uopće pitala jer zna kako je do sada dolazio i da ga mi vodimo kući. On je s drugom djecom ušao u autobus i otišao kući. Kako nikada autobusom nije išao do kuće, nije znao gdje će izaći. Tako je, umjesto ispred naše zgrade, izašao u drugom dijelu naselja. Tu je i ostao. Nije znao gdje se nalazi i od straha se umokrio – tvrdi majka tog dječaka.

Dodaje da je učiteljicu pozvala deset minuta nakon završenog posljednjeg časa kako bi joj javila da će kasniti jer je kćerku odvela ljekaru.

- Imam na telefonu registrovano vrijeme poziva. Nazvala sam supruga i policiju i rekla da mi je dijete nestalo. Kada sam došla u školu pitala sam je gdje mi je dijete, zašto ga je poslala autobusom kada svaki dan dolazim po njega?! Vrištala sam na nju, galamila, mahala rukama, u panici tražeći objašnjenje gdje mi je dijete. Ali odgovorno tvrdim da je nisam prstom dirnula, a kamoli udarila u nos, opalila šamar. To je laž! Izašla sam iz škole i jedna od majki koja je bila u dvorištu mi je rekla da je vidjela mog sina kako ulazi u školski autobus zelene boje. Odmah sam obavijestila policiju i krenula da tražim dijete – nastavlja majka učenika prvog razreda.

Kćerki je, dodaje, rekla da izađe ispred zgrade i ako vidi školski autobus da ga zaustavi.

- Vratila sam se u školu jer nisam mogla pronaći autobus odnosno dijete, a tamo me dočekala njegova učiteljica i još jedna njena kolegica. Ova druga me smirivala. Dala sam policiji izjavu. Oni sa policijskim, a ja sa svojim automobilom krenuli smo na različite strane kako bi pronašli dijete. U međuvremenu me nazvala jedna majka i rekla da su mi pronašli sina i da me s policijom čekaju ispred zgrade. Najbitnije je da sam pronašla dijete, ali i to da naglasim kako na učiteljicu ni u jednom trenutku nisam fizički nasrnula – nastavlja majka.

Sinoć je, dodaje, održan vanredni roditeljski sastanak. Bila je prisutna.

- Otišla sam da kažem istinu, jer ne želim da me ljudi posmatraju kao nasilnicu. Ali na tom sastanku me napala učiteljica i još nekoliko majki što imam snimljeno na mobitelu. Napustila sam učinionicu jer mi niko nije dozvolio da iznesem svoj dio priče. Nije mi dozvolila da kažem da je slagala da sam kasnila 40 minuta, nije mi dozvolila da je pitam gdje sam je i kako udarila jer nisam. Nisam kriva – završava M.T. koja, samo zbog eventualne neprijatnosti koju bi objavljivanjem njene fotografije mogla doživjeti njena djeca, nije pristala na fotografisanje.

ŠKOLSKI ODBOR JU OŠ "ZAHID BARUČIJA" OŠTRO OSUĐUJE NAPAD NA UČITELJICU. Inače, jutros se oglasio i Školski odbor JU OŠ "Zahid Baručija":

- Povodom nemilog incidenta koji se desio 18.09.2018. godine u JU OŠ "Zahid Baručija", Školski odbor te ustanove oštro osuđuje napad majke učenika prvog razreda na učiteljicu. Učiteljica NN je postupila prema Pravilima rada škole, te u ovom slučaju ni učiteljica ni Škola ne snose odgovornost. Inače, učiteljica je poznata u svojoj lokalnoj zajednici, a i šire, kao vrlo savjesna, odgovorna, s visoko razvijenim socio-emocionalnim kompetencijama. Učitelj je temelj svih promjena u školstvu, pa onda i u društvu, a to posebno vrijedi za osnovnu školu.