Nekadašnjem kapitenu reprezentacije BiH Emiru Spahiću (39), koji se oporavlja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od teških povreda zadobivenih u saobraćajnoj nesreći kod Gacka, navodno ne funkcionira jedan bubreg, javio je "Dnevni avaz", pozivajući se na izvor u KCUS-u! Međutim porodica to demantuje!

– Emir Spahić se osjeća dobro i nema govora o navodnom otkazivanju bubrega, kako smo i mi pročitali u medijima, što nas je šokiralo. Upravo smo izašli iz bolnice i posjetili Emira. I on sam je bio začuđen informacijama koje su se pojavile u javnosti. Od ranog jutra nam zvoni telefon, svi su zabrinuti zbog toga, ali mi ćemo sviju još jednom zamoliti kao porodica, da imate osjećaja i da ne puštate u javnost nikakve poluinformacije, jer sve to negativno utječe kako na samog Emira, tako i na nas članove njegove porodice.

Shvatamo potrebu za informacijom, još jednom se zahvaljujemo svima koji su uz nas, ali vas molimo da ne prenosite dezinformacije – izjavio je Spahićev dajdža Halil Škaljić, koji se u trenutku dok je razgovarao sa nama, nalazio sa majkom bivšeg bh. kapitena Fatimom Spahić, piše Sport1.ba.

POVEZANO
Emir Spahić nesrećaMajka Emira Spahića, Fatima OBJASNILA U KAKVOJ JE SITUACIJI NJEN SIN

Inače, kako je pisao "Avaz", otkazivanje bubrega navodno je utvrđeno ultrazvukom i "color dopplerom" bubrega. Naime, ultrazvučnim pregledom bubrega dobije se uvid u anatomske strukture bubrega i njihove nepravilnosti, dok "color doppler" renalnih (bubrežnih) arterija je ultrazvučni "doppler" pregled arterijskih i venskih struktura bubrega.

- Emirov bubreg ne funkcionira zbog tromboze, odnosno tromba koji se nalazi u bubrežnoj veni. Ljekarski tim trenutno trombozu razbija injekcijama. Zbog povrede pluća nije bila moguća operacija, inače bi taj tromb bio izvađen operativnim zahvatom - doznaje se na KCUS-u.

Međutim, može uspjeti i konvencionalna metoda, bez operacije.

- Postoji mogućnost da se tromb topi ili istopi injekcijama - objašnjava izvor, a što se tiče ostalih povreda, oporavak ide dobro.

- Sve ide svojim tokom, od višestrukog preloma rebara do karlice, koja je slomljena na dva-tri mjesta. Sada je najveći problem bubreg, ali nadamo se da će i on uskoro biti saniran - zaključio je sagovornik.

Podsjetimo, nakon nesreće sumnjalo se da je bivši kapiten bh. državnog tima imao infarkt bubrega.

POVEZANO
Trebinjska bolnica Emir SpahićDetalji saobraćajne nesreće u kojoj je teško povrijeđen EMIR SPAHIĆ