Suđenje Ljubi i Bekriji Seferović, koji se terete za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao Dženan Memić, nakratko je prekinuto nakon što je danas u sarajevskoj sudnici prvi put prikazana fotografija beživotnog tijela stradalog Memića neposredno nakon nesreće.

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Ljubo Seferović - Dženan MemićOBJAVLJENI DETALJI KAKO JE UBIJEN DŽENAN MEMIĆ (22): Seferović se navodno...

POVEZANO
Muriz Memić 2OTAC DŽENANA MEMIĆA: "Javile su mi se osobe sa snimka u noći kad je ubijen moj sin. Evo šta kažu!"

Jecaje i suze nije mogla zadržati Arijana Memić, Dženanova sestra, ali ni preostali dio publike koji se danas našao u sudnici.

Sliku Dženanovog tijela neposredno nakon nesreće sačinio je Nebojša Veljović, pripadnik Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji se prvi našao na mjestu događaja u večernjim satima 08.02.2016. godine.

Snimak je na CD-u dobrovoljno predao Tužilaštvu, a na njemu se može vidjeti kako Dženan leži pored ceste, na stomaku i u neposrednoj blizini drveta.

Memić suđenje 13/06/2017 1

Sudnicom se u jednom trenutku prolomio glasan plač Dženanove sestre, a burno su reagovali i advokat optuženih Rusmir Karkin te opunomoćenik porodice Memić, Ifet Feraget. Igor Todorović, predsjedavajući Sudskog vijeća, napravio je kratku pauzu.

Prethodno, sudija je pitao tužiteljicu Aminu Ruždić može li precizirati gdje se tačno tijelo nalazi, a na osnovu prikazane fotografije.

Tužiteljica nije mogla to kazati pojasnivši kako je to definisano u ranije iznesenim dokazima na kojima su radili vještaci te kako  jedino može reći da se tragovi sa mjesta događaja poklapaju sa položajem tijela Dženana Memića na fotografiji.

Međutim, odbrana se nije složila sa Tužilaštvom. Prema tvrdnji advokata koji zastupaju Seferoviće odnono Memiće, tijelo se nalazi na suprotnoj strani u odnosu na navode optužnice.

Prema optužnici tijelo Memića je pronađeno na lijevoj strani ceste, a iz fotografije proizilazi, tvrde advokati, da se tijelo nalazi sa desne strane uz drvo.

Danas su u sudnici osim fotografije preminulog Memića prikazani i snimci videonadzora sa Kuvajtske rezidencije te kuće Šerifa Konjevića koji se nalaze u neposrednoj blizi mjesta na kojem je nastradao Memić.

Memić suđenje 13/06/2017 1

Na snimcima se vidi, prema tvrdnjama Tužilaštva, kako ulicama Velika aleja i Jasike prolazi kombi T4 u vlasništvu Seferovića i to nekoliko minuta nakon nesreće, oko 22:31 sati.

Rusmir Karkin usprotivio se ovakvim tvrdnjama Tužilaštva navodeći kako niko od vještaka koji su svjedočili u dosadašnjem postupku nije potvrdio kako je to baš taj kombi T4  odnosno onaj koji je bio u vlasništvu Seferovića.

- Ovo su tvrdnje Tužilaštva KS, sud će cijeniti dokaze – pojasnila je Ruždić odgovarajući na prigovog Karkina.

Muriz Memić, otac Dženana Memića, koji je danas također prisustvovao suđenju ogorčen je sudskim postupkom  koji se vodi u sarajevskom sudu za smrt njegovog sina.  

- Tužilaštvo KS je obmanulo javnost, oni su obmanuli Ustavni sud BiH, oni su organizirana kriminalna grupa. Nikad im halaliti neću. Evo danas je prikazana fotografija, a oni i dalje guraju svoje laži. Saobraćajna nesreća ne dolazi u obzir, to dokazuje prvi obdukcioni zapisnik, jedini na koji ja pristajem. Ljekar koji je operisao Dženana rekao mi je da to nije saobraćajna nesreća, da je povrijeđen tupim predmetom. To je za mene kraj. Ja to od početka dokazujem i ja cu to dokazati – izjavio nam je Memić.

Suđenje u ovom predmetu treba nastavljeno 20.06. kada Tužilaštvo KS u sudski spis treba uložiti i preostale materijalne dokaze.