Salman bin Abdulaziz el-Saud, saudijski princ i jedan od najbogatijih ljudi svijeta, ovih dana boravi u Sarajevu. Potomak saudijskog kralja, čije se bogatstvo procjenjuje na skoro tri milijarde američkih dolara, u BiH došao je iz privatnih razloga, da bi istraživao ljepote zemlje, piše Dnevni avaz, dodajući kako saudijski princ planira u BiH boraviti sedam do deset dana. Za to vrijeme planira obići najatraktivnije lokacije u BiH i ne planira se dugo zadržavati na jednom mjestu. Jedna turistička agencija zadužena je za cijeli protokol.

Salman je veliki ovisnik o adrenalinu, a, kako doznajemo, za njega je već pripremljen detaljan plan aktivnosti koje treba obaviti, kao što je, između ostalog, posjeta piramidama u Visokom. Neslužbeno, princ Salman trebao bi posjetiti i Mostar. 

Ekipa spomenutog sarajevskog lista jučer je prisustvovala neformalnom druženju princa Salmana i njegove delegacije s predstavnicima Ambasade Saudijske Arabije, s ambasadorom Hanijem bin Abdulah Mominom na čelu.

Razgovarano je o odnosima dviju zemalja, koji su, kako je princ Salman istakao, veoma jaki i takvi trebaju i ostati.

- Saudijska Arabija je već decenijama snažna podrška BiH, a to se u skorijoj budućnosti neće mijenjati, naveo je princ. 

Kako je naveo tokom ručka, velika je razlika između kraljevstva i novca, pojmova koji se danas često zamjenjuju. Kako je istakao, on potječe iz porodice u kojoj se na ljude gleda bez razlika. Također, tokom ručka govorio je i o islamu, odnosno vrlinama ove religije.

Princ Salman je poznat po tome da je široke ruke, čemu može posvjedočiti osoblje hotela u kojem je odsjeo i objekata koje je posjetio, a koji su "pazarili" dobru napojnicu.  

Inače, princ je u BiH došao privatnim avionom, bez pretjeranog osiguranja, na koje su bh. građani navikli prilikom posjeta stranih delegacija. Tokom posjete ne želi medijsku pozornost, pa njegov tim sve detalje drži u tajnosti. 

Već jučer njegov tim unajmio je privatnog fitness trenera. Bez osiguranja, princ je sa svojim saradnicima prošetao i Vilsonovim šetalištem te je posjetio Baščaršiju. Kako su nam prenijeli njegovi saradnici, široke ruke dijelio je sadaku prosjacima.

(Doznajemo.com/Avaz.ba)