U banjalučkom Okružnom sudu počelo je suđenje bivšem direktoru Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Slobodanu Markoviću za pokušaj ubistva Biljane Keserović (52), koja je danas u potresnom svjedočenju iznijela detalje kako je brutalno pretučena drvenom palicom.

Optužnica tereti Markovića za pokušaj ubistva 05.12.2016. u podzemnoj garaži zgrade u ulici Svetozara Markovića u Banjoj Luci.

U optužnici je navedeno da je Marković tog dana pod točak žrtvinog automobila postavio drvenu cjepanicu i tako je onemogućio da se isparkira. Kada je Keserović izašla iz vozila i sagnula se da pomjeri cjepanicu, Marković joj je prišao i udario je po glavi drvenom palicom.

Žrtva je tokom ročišta potvrdila da su se njih dvoje upoznali kada je ona od njega kupila stan, te da nisu imali neraščišćenih računa niti su bili u zavadi.

Ona je pred sudskim vijećem ispričala kako je kritičnog dana krenula na posao u jutarnjim satima, a da je, nakon što nije mogla pokrenuti vozilo izašla i našla cjepanicu ispod točka.

- Sagnula sam se i u tom trenutku vidjela čovjeka kako zamahuje. Udario me palicom u glavu i pala sam. Ta osoba je nastavila da me tuče, ništa ne govoreći. Molila sam ga da me pusti i da me ne ubije – prisjetila se Keserović.

Dodala je i kako joj je Marković u jednom trenutku stao nogom za vrat, te da joj je to bilo najteže.

- Maramom mi je zavezao usta. Pokušao me ugurati u gepek mog auta, a kada nije uspio, krenuo je da me ugura u zadnji dio. Opirala sma se i pala, a on me nastavio tući. Dozivala sam u upomoć. Moje vriske su čuli neki ljudi i izbavili me. Bolje da me upucao iz pištolja nego što me onako životinjski ubijao – izjavila je Keserović i zatražila maksimalnu kaznu za Markovića.

Ranije, sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Slobodana Markovića, zvanog Deba (57) iz Banje Luke, zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (52), kojoj je, zbog navodnog duga, napravio sačekušu i u namjeri da je ubije izudarao je bejzbol-palicom po glavi.

OPTUŽNICA. Kako se navodi u optužnici, Marković, inače, jedan od vodećih masona u BiH, 5. decembra prošle godine, oko 7 sati, u ulici Svetozara Markovića u Banjoj Luci, u podzemnoj garaži ispred prednjeg točka Biljaninog automobila Peugeot 3008 postavio je komad drveta. Kada je ona sišla u garažu i pokušala isparkirati auto, komad drveta joj je zasmetao, pa je izašla iz vozila da vidi o čemu je riječ.

Kada se sagnula da pomjeri drvo, pojavio se Marković, obučen u zeleni kombinezon, sa bijelom maskom preko lica, zelenim kačketom na glavi i hirurškim rukavicama, držeći u rukama drvenu palicu, dužine 73 centimetra, obloženu sivim najlonom.

Iznenada joj je zadao udarac u glavu s desne strane, usljed čega je napadnuta žena pala na beton, nakon čega ju je Marković brutalno nastavio udarati po glavi i tijelu, a potom je povukao za odjeću i dovukao do gepeka. Ženu je pokušao utrpati u gepek, ali mu to zbog njenog otpora nije pošlo za rukom.

Keserović je ponovo pala na beton, a Marković joj je tada stao nogom za vrat i svom silinom tijela pritisnuo, nastavljući je udarati palicom po glavi, a potom je njenom glavom više puta udario od betonsku podlogu. U jednom trenutku je kleknuo preko njenih leđa, stavio joj komad platna preko usta i nosa, a zatim ga snažno zavezao iza glave, svjestan da na taj način ženi može prouzrokovati smrtonosne povrede.

Gospođa Biljana uspjela je skinuti platno sa usta i zavapiti upomoć, nakon čega je na mjesto događaja dotrčao N.Č., koji je, ugledavši Markovića kako sjedi na njoj i udara njenom glavom od beton, povikao: "Šta to radiš čovječe?".

Marković je tada ustao sa žene i počeo bježati ka izlazu iz garaže, a za njim su potrčali N.Č. i D.K., te ga sustigli ispred zgrade, gdje su ga savladali i zadržali do dolaska policije.

Biljana Keserović je u napadu zadobila teške povrede glave s nagnječenjem mozga, prelom pršljena, prelome rebara, te krvne podlive po cijelom tijelu, zbog čega je hospitalizirana u banjalučkom Kliničkom centru.

- Osumnjičeni je, dakle, drugog pokušao lišiti života, čime je počinio krivično djelo pokušaj ubistva - navedeno je u optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva.