U selu Crnjevo, 40-ak kilometara od Zavidovića u Bosni i Hercegovini, bolesni ljudi dolaze jednoj starici koja ima vjerojatno jedinstvenu metodu liječenja u svijetu.

Hava Čelebić, ili kako je zovu "nana Hava", već dugo godina pomaže bolesnicima koje put nanese na njezin prag, i to ližući im oči, piše RTL.

Ovu neobičnu metodu je, kaže, naučila davno:

"Ja sam ovo naučila od jedne žene koja se isto zove Hava. Niko me nažalost neće naslijediti, mojoj djeci se gadi staviti jezik na nečije oko", izjavila je.

Osamdesetogodišnja starica jezikom iz očiju vadi komadiće olova, željeza, uglja, piljevine, stakla i slično. Tretman traje kratko i košta oko 20 KM (oko 10 eura), no oni koji su nezaposleni ili nemaju, ne moraju ni platiti.

Hava dobro ispere usta dezinfekcionim sredstvom, a potom jezikom liže oko, odnosno traži strano tijelo. Izliječila je navodno preko 5.000 ljudi, a dolazili su iz raznih zemalja, od Amerike do Rusije.

"Puno je bilo onih kojima moderna medicina nije mogla pomoći. Dođu iz bolnice kod mene s natečenim okom, ja im očistim i izvadim trun", tvrdi Hava.