Sedam osoba u ponedjeljak popodnevnim satima smješteno je na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a sumnja se na trovanje hranom.

Njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Svi pacijenti javili su se sa stomačnim tegobama. Doznaje se da su jeli samo kućnu hranu. 

- Prema svim simptomima, u pitanju je trovanje hranom, ali još ispitujemo. S obzirom na to da su pacijenti jeli prethodnih dana i u gradu, istraga će ići i šire. Riječ je o tinejdžerima, koji su jeli punjene paprike i lubenicu – tvrdi izvor iz KCUS, kojeg citira "Dnevni avaz".

POVEZANO
Bolnica MakedonijaSvi koji su jeli ovo voće proteklih dana u opasnosti: DECENIJAMA KOD NAS NIJE BILO OVAKVOG TROVANJA?

Kako je potvrđeno spomenutom izvoru, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (KS) s prijemom pacijenata u KCUS upoznao je i Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu.

- Obaviješteni smo da je sedam članova jedne porodice zatražilo medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS-a, radi simptoma intoksikacije hranom. U ovim trenucima ne možemo govoriti o eventualnom uzroku zaraze – naveli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

POJAČANI NADZOR. Navode da Inspektorat tokom ljetnih mjeseci provodi pojačan sanitarno-inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, slastičarnicama i objektima brze hrane u KS, koji prometuju lako kvarljivim namirnicama. 

PUNE RUKE POSLA. Da je osoblje na Infektivnoj klinici KCUS-a imalo pune ruke posla, reporteri su se uvjerili i sami.

Naime, medicinsku pomoć potražio je i veliki broj djece, koja su napunila hodnike ove bolnice, a sve zbog osipa po tijelu te i morbila, koje još haraju u Kantonu Sarajevo. Od početka godine do 12.07. zabilježene su 854 osobe zaražene morbilima.

POVEZANO
Žena u supermarketuOvo je NAJOPASNIJA namirnica koju jedemo: Često je na sniženju, a može biti čak i otrovna!

(Doznajemo.com/Avaz.ba)