Kako je javio Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), tri zemljotresa u razmaku od 12 minuta potresla su područje Prozora/Rame u noći na četvrtak.

Prvi je zemljotres zabilježen 46 minuta poslije ponoći, 13 km jugozapadno od Prozora/Rame. Taj zemljotres bio je jačine 4,2 stepena po Richteru. Drugi zemljotres bio je jačine 4,7 stepeni, a desio se 50 minuta poslije ponoći, 14 km južno od mjesta Rumboci, Općina Prozor/Rama. Treći zemljotres jačine 4,1 stepen Richtera zbio se 58 minuta nakon ponoći, 7 km južno od Prozora/Rame.

Ovi potresi su se osjetili i na području Sarajeva, Mostara, Zenice i Splita...

Inače, prema Richterovoj skali, potresi između 4.0 i 4.9 izazivaju osjetna drmanja pokućstva, zvukove trešnje, mogu se desiti manja oštećenja, ali su značajnija oštećenja rijetka.

To svjedoči i mještanin koji živi na području Blidinja, a kojeg citira Večernji list.

- Cigla "klapa" na kući, a prije svakog potresa psi laju. Ovo je kaotično - izjavio je za Vecernji.ba s Blidinja Tomislav Zelenika, mladi poduzetnik koji živi na tom području.

Stanovnici tamnošnjih mjesta javili su nam da se devet puta u noći zatreslo Blidinje. Kako neslužbeno doznajemo spominju se i oštećenja na pojedinim objektima, ali više informacija bi trebalo biti poznato danas. Pred žiteljima Blidinja, ali i ostatka Hercegovine ovo je bila duga noć - javlja isti izvor.

POVEZANO
ANALIZA potres poplaveSTRUČNJACI UPOZORAVAJU Regiji prijeti katastrofalni potres, primjećena povećana seizmička aktivnost!