Nakon što je navodno otkriven jezivi slučaj rezanja po tijelu učenika sedmih razreda Osnovne škole «Edhem Mulabdić» u Sarajevu, iako je roditeljima poručeno da je o svemu obaviješten Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo (KS), iz ove ustanove to su negirali.

- Takav slučaj kod nas nije prijavljen. Naša pedagogica, koja kontaktira sa školama, nema nikakvih informacija niti je bilo intervencija - izjavila je, kako je citira Dnevni avaz, Mirsada Poturković, stručna saradnica na poslovima informisanja Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Iako je navodno škola bila u obavezi, o slučaju nije obaviješteno ni Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo.

- O tome ne znam ništa, niko me nije zvao iz škole. To znam iz medija - potvrdio je ministar Elvir Kazazović za spomenuti izvor.

DIREKTORICA OSNOVNE ŠKOLE «Edhem Mulabdić» Aida Omersoftić, čija je kćerka, inače, psihologinja u istoj školi, tvrdi da se samopovređivanje učenika nije desilo te da se radi o neistini.

Međutim, «Avaz» se poziva na izjavu dvije majke, koje su, pod uvjetom anonimnosti, navodno izjavile da su se djeca počela rezati početkom prvog polugodišta.

POVEZANO
Izazov plavog kita 0OVE CURICE MRTVE ZBOG "IGRE" NA INTERNETU!? Policija upozorava roditelje da provjere šta djeca rade

Kako tvrde te zabrinute majke, djeca su na Instagramu napravila grupu, gdje su jedni drugima postavljali izazove s rezanjem. U razredu u kojem je ovaj jezivi slučaj otkriven, šestarima se navodno rezalo šest djevojčica i dva dječaka.

Majke sumnjaju da se ova pošast proširila i na drugu djecu te da se mora hitno reagirati. Djeci su otkrivene površinske i dubinske rane na butinama i ispod ramena. Rane su bile u vidu linija.

POLICAJCI SA SLUŽBENIM PSOM došli su tokom jučerašnjeg dana u ovu školu između petog i šestog časa nastave, navodi nekoliko roditelja. U školsko dvorište izvedeni su učenici šestog razreda. Ostatku škole rečeno je da se radi o vježbi te da ne smiju gledati kroz prozor šta se dešava u dvorištu. Kako se doznaje, psi su njušili dječije ruksake.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo negirali su da su organizirali bilo kakvu vježbu u dvorištu OŠ «Edhem Mulabdić».

- Nije bilo nikakve prijave, jer nisu imali šta prijaviti. Tako je rečeno iz škole. Uprava škole obavijestila je roditelje i poduzet će mjere u svojoj nadležnosti. Obavijestit će i Centar za socijalni rad. Policajci sa službenim psima nisu dolazili u školu niti su šta izuzimali. Policajac je samoinicijativno danas (jučer, op. a.) otišao u školu nakon objave teksta u medijima - izjavila je Suvada Kuldija, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

POVEZANO
Djevojčica zabezeknutaPRVA ŽRTVA IGRE "PLAVI KIT" NA NAŠIM PROSTORIMA: Pročitajte potresnu ispovijest roditelja