Aleksandar Marković (26) iz Zaplanjske Toponice je poginuo, Elvis Denić (27) i Stefan Tanić (22) su teško povrijeđeni, a Zoran Denić (23) i F.D. (16) lakše, kada je na njihov automobil Ford naletjela željeznička kompozicija koji saobraća na liniji Niš - Priština.

Nesreća se desila na pružnom prelazu u leskovačkom selu Brestovac (Srbija) u četvrtak oko 19.40 sati a od siline udara, auto je završio  obavijen oko bandere pored pruge.

- Pošli su kolima iz Zaplanjske Toponice oko 16 sati do Brestovca da  kupe hranu. To je bilo posljednji put da sam vidjela sina, i više ga  nikada neću vidjeti. Vatrogasci su sjekli kola da bi ga izvadili. Bio je posječen po vratu i nije mu bilo spasa. Bio je u kolima sa braćom od ujaka dok su i druga dvojica mladića takođe naši rođaci. Bili su  nerazdvojni, uvijek su se lijepo slagali i sve su radili zajedno. Šta se desilo da moj sin strada – jada se Aleksandrova majka Svetlana.

VRIJEDAN MLADIĆ. Pred kućom Markovića u ovom selu kod Gadžinog Hana okupili su se rođaci i prijatelji čim su čuli za tragediju.

- On se bavio poljoprivredom i sječom drva. Bio je jako vrijedan mladić. Prošle godine umro mu je otac, sada je nastradao on. Strašno - kroz suze će rođak.

Tanić je zbrinut na Neurohirurgiji KC u Nišu zbog preloma čeone kosti i sumnje na polomljenu vilicu. U stabilnom je stanju i van životne opasnosti. Stabilno je stanje i Elvisa Denića koji je povrijedio vrat i karlicu, dok je njegov rođeni brat Zoran samo lakše povrijeđen, kao i maloljetni F.D.

- Bili smo u Brestovcu da kupimo nešto za jelo. U povratku dok smo prelazili preko pruge kolima, sjećam se samo riječi mog brata Zorana: «Pazi voz!». Dok sam se okrenuo, već nas je udario. Ničega se više ne sjećam. Probudio sam se u  njivi i poslije se ponovo onesvijestio. Proletio sam kroz šoferšajbnu i  preletio 11 metara. Rampa je bila podignuta. Pa, ko bi prolazio na  spuštenu rampu? Sedam godina vozim i do sada nisam imao nijednu nezgodu kolima – prisjeća se tragedije Elvis u bolničkoj postelji.

ČUO SE JAK TRESAK. Zoran je prvi poslije udara voza pokušao da pomogne rođacima.

- Prvo sam prišao Elvisu i dao mu disanje usta na usta da vidim da li je živ, a onda i ostalima. Jedino do Aleksandra nisam mogao da priđem, jer je bio zarobljen u automobilu. Disao je i još je bio živ. Ja sam  mnogo krvario jer mi je pokidan mišić na ruci i onda sam se onesvijestio - navodi Denić.

Ratomir Cvetković, koji živi pored pruge, izjavio je da je čuo jak tresak a potom i zapomaganje povrijeđenih kada je izašao iz kuće.

- Auto je bio bukvalno obavijen oko bandere. Pitanje je bilo samo  kada će da se desi nešto ovako, jer mnogi prolaze dok su spušteni  branici - tvrdi on.

PODIGNUTA ILI SPUŠTENA RAMPA? Iz preduzeća «Infrastruktura železnica Srbije» tvrde da je uzrok nesreće nepoštovanje propisa od strane vozača jer su na uređenom prelazu bili spušteni polubranici, dok vozač Elvis Denić tvrdi da je rampa bila podignuta.

- Do nesreće je došlo nesavjesnim ponašanjem vozača koji je usljed žurbe pokušao da pređe prugu, zaobilazeći spuštene polubranike, koji signaliziraju skoriji prolazak voza. Po okončanju uviđaja policije i istražnog sudije, na lice mjesta izašla je i Istražna komisija «Infrastrukture željeznice Srbije», navedeno je iz ovog preduzeća.

>>>>> TRAGEDIJA NA PLAŽI: 21-godišnja djevojka smrtno stradala nakon što je pala s balkona

Nesreća na pruzi Niš - Priština, 08/2017