Pripadnicima Policijske stanice u Bihaću u subotu 7. jula je prijavljeno čedomorstvo, a policija je privela žensku osobu s inicijalima R.Č. (43) , iz naselja Brekovica, nadomak Bihaća, koja je osumnjičena za ovo krivično djelo.

Ovu informaciju potvrdila je predstavnica ja javnost Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), Snežana Galić, te dodala kako je policija dobila anonimnu dojavu o ovom događaju te je privela spomenutu žensku osobu koja je prvobitno negirala ovaj događaj.

Čedomorstvo Bihać 09/07/18a

- Nakon operativnih saznanja i prikupljanja dokaza, te ponovnog obavljenog razgovora s prijavljenom ista je priznala policijskim službenicima da se je porodila prije sedam dana te da je novorođenče zamotala u vrećicu i zakopala u blizini porodične kuće - izjavila je Galić.

Prijavljena je potom odvedena u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, gdje je podvrgnuta ginekološkom pregledu te je ustanovljeno da se nekoliko dana ranije porodila. Zbog svog stanja smještena je na Neuropsihijatriju. Obdukcija treba pokazati da li je dijete živo rođeno ili ne - od čega zavisi kvalifikacija djela. U slučaju da je u pitanju čedomorstvo, majci prijeti do 5 godina zatvora.

Čedomorstvo Bihać 09/07/18a

R.Č. je u razgovoru s policijskim istražiocima priznala da se porodila prije sedam dana i da je bebu zamotala u plastičnu foliju i potom zakopala u blizini kuće u kojoj živi u spomenutom bihaćkom naselju. Nakon toga izvršeno je iskopavanje na pomenutom mjestu i pronađeno je tijelo novodođenčeta.

Četrdesettrogodišnja žena iz Bihaća lišena je slobode nakon što je otkriveno da je zakopala svoju novorođenu bebu, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

- Istražitelj Odjeljenja kriminalističke policije Policijske stanice Bihać je, u saradnji s uposlenicom Centra za socijalni rad, obavio razgovor s prijavljenom R.Č. koja je negirala da je uopće bila u drugom stanju. Po nalogu tužioca Kantonalnog tužilaštva navedena osoba je upućena na ljekarski pregled gdje je utvrđeno da je bila u drugom stanju i da se porodila. Na osnovu prikupljenih saznanja te u ponovnom razgovoru s prijavljenom, istražiteljima je priznala da se porodila prije sedam dana i da je bebu umotala u vrećicu i zakopala u blizini porodične kuće.

Uviđajne radnje obavili su policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK koji su pronašli ukopano beživotno tijelo bebe koje je prevezeno na Odjel patologije Kantonalne bolnice u Bihaću kako bi bila izvršena i obdukcija.

Daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela čedomorstva nastavljaju istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a USK.

POVEZANO
STOP policija Crna GoraPRONAĐENO TIJELO ČETVEROMJESEČNE BEBE koju je u Plavsku rijeku bacila majka Edina Kastrati