U Bosni i Hercegovini održavaju se na desetine korida, a, uz neprikosnovenu Čevljansku koridu, posljednjih godina među najpopularnije spada i ona koja se održava na izletištu Buk kod Olova, te Grmečka korida koja ima dugu tradiciju.

Mnogi vlasnici bikova žive za pobjede svojih ljubimaca na ovim koridama. Veliko iznenađenje na ovogodišnjoj Čevljanskoj koridi bio je poraz Medonje vlasnika Habiba Bjelića Habibića iz Olova, kojeg je u glavnoj borbi savladao Peran, čiji je vlasnik Rešad Porča iz Visokog.

POVEZANO
Čevljanovići 2018(NE)OČEKIVANA SENZACIJA NA KORIDI U ČEVLJANOVIĆIMA: Ljudi dolazili iz daleka da vide Medonju, a...

Bila je to izuzetno teška borba, u kojoj je na "podmukao" način nakon pauze kao pobjednik izašao Peran. Ipak, Medonja se vrlo brzo vratio na pobjedničku stazu i nakon dvije posljednje pobjede ponovo stekao epitet najboljeg u  zemlji u lakoj kategoriji.

Naime, Medonja je u mjesec dana pobijedio odlične bikove - Lozonju vlasnika Ade Selmana i Bizona vlasnika Bokija Tanasića.

Medonja korida 1

- Medonja je ponovo šampion. Još jednom je pokazao da nema konkurencije u našoj zemlji, kada je potpuno zdrav. Naravno da nam je teško pao poraz na Čevljanovićima, ali se desio na podmukao način, tako da smo znali da će Medonja ponovo biti najbolji u Bosni i Hercegovini. Ponovo sam imao ponude za Medonju, ali sam bez razmišljanja odbio 15.000 eura. Nema tih para za koje bih prodao svog šampiona. Medonja sada ide na zasluženi odmor, a narednu veliku borbu trebao bi imati 2. maja naredne godine na koridi na izletištu Buk kod Olova – navodi Habib Bjelić Habibić.

Medonja korida 1

Habib Bjelić Habibić s bikom Medonjom

Medonja korida 1

Besim Gljiva, alfa i omega Čevljanske koride, ističe da je Medonja Habiba Bjelića pravi fenomen.

- Medonju bi u svojoj štali željeli imati svi vlasnici bikova u Bosni i Hercegovini. Već nekoliko godina on nije imao konkurencije.

Medonja korida 1

Posljednje dvije pobjede su samo potvrda, tako da će on biti jedan od favorita za titulu najboljeg bika u lakoj kategoriji, koja će biti dodijeljena početkom naredne godine – izjavio je Gljiva.

POVEZANO
Medonja korida Habibic 4NEZAPAMĆENO U BORBAMA BIKOVA U BiH: Pogledajte šta se desilo tokom borbe Medonje i Zeke! (VIDEO)

(Doznajemo.com)