Prognoze i dalje ostaju postojane pri dolasku zime u trećoj dekadi mjeseca, piše danas popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, te naglašava kako svakako pažnju treba obratiti na jutrošnje prognoze i na duboku ciklonu u Sredozemlju.

- Pozicija, jačina i kretanje ciklone još je neizvjesno. Međutim, ukoliko se ovo ostvari, upozoravat će se na potencijalno opasne vremenske prilike - navodi se u prognozi.

Dugoročne prognoze za 2. mjesec također najavljuju mogućnost većih padavina, te izgleda kako je daleko od toga da je kraj zime - i treba sačekati ne samo dok klimatološki nego i kalendarski kraj dođe.

POVEZANO
Lavina Alpe 10/01/2018 1NEZAPAMĆEN SNIJEG KAKAV SE VIĐA "JEDNOM U ŽIVOTU" Prokopan tunel do zavijanog sela (FOTO)

Prema trenutim modelima, kada je u pitanju temperaturna anomalija za 2. mjesec, vidi se da je veliki dio Starog kontinenta, uključujući i našu regiju u negativnom odstupanju.

- Što bi značilo, da ni u kojem slučaju zimu nećemo otpisivati dok kalendarski ne završi. Naša regija i veliki dio Balkana u pozitivnoj je anomaliji, što znači aktivan mjesec po oborinama. Zanimljivo je sto je sjever Europe sušniji, pogotovo Skandinavija, što bi značilo da bi Skandinavka mogla proraditi - a ako ona proradi, pregršt uzbuđenja bi mogao donijeti ovaj drugi dio zime - navodi se.

POVEZANO
Jahorina snijeg 24/10/2017POZNATI METEOROLOG "Ne otpisujte zimu, ako u Alpama mjere metre snijega, Sibir se hladi, kod nas..."