Policija je u ponedjeljek u holandskoj Bredi digla iz kreveta dvoje osumnjičenih u velikoj međunarodnoj istrazi pranja novca.

To su uhapšeni Mirza G. iz Bosne i Hercegovine i njegova supruga Rosita van den D. iz Holandije, javlja bndestem.nl.

Kako javlja ovaj medij, supružnici iz Brede uhapšeni su u njihovom domu na Oleanderstraatu.

Hapšenja i pretresi nastavak su policijske akcije iz sedmog mjeseca 2019. u kojoj je izvršeno više od dvadeset pretraga u Holandiji, BiH, Španiji, Belgiji i Sloveniji.

U Holandiji se akcija usredotočila na nekretnine i firme u vlasništvu sumnjivog para ili njihovih povezanih firmi, uključujući galeriju Puro Arte na Haagdijku i kuće na Slingerwegu, Blauwtjesu i Oleanderstraaut, između ostalog. Skupi automobili, uključujući "ferrari", "hummer" i "porsche", zaplijenjeni su u Holandiji i BiH, navodi ovaj portal.

KARTEL TITO I DINO. Holandski medij podsjeća na pisanje bh. medija da osumnjičeni iz Brede, porijeklom iz BiH, radi za međunarodnu kokainsku bandu s Balkana, kartel Tito i Dino. Vođa kartela Edin G. rođak je uhapšenog iz Brede. Navode i da je "moćna zločinačka organizacija jedan od pet takozvanih balkanskih kartela koji, prema podacima Interpola, kontroliraju 80 posto trgovine kokainom između Perua i Evrope".

Proteklih godina presretnuto je 14.000 kilograma kokaina, što policija pripisuje kartelima Tito i Dino. Prema američkim službama, kartel je između ostalog surađivao i s Ridouanom Taghijem, kojeg im je isporučio Dubai.

SKUPE CIPELE. U ponedjeljak ujutro zaplijenjeno je nekoliko hiljada eura tokom pretresa na Oleanderstraatu, skupa dizajnerska odjeća koja uključuje više od trideset pari cipela i skupocjenog nakita, uključujući luksuzne satove, izvijestila je policija.

Ovaj medij podsjeća na dokumente koje su objavili bosanski mediji, na osnovu kojih policija vjeruje da osumnjičeni Mirza G. navodno, kupuje i održava svoju imovinu novcem kartela. Ukupno je kupljeno nekretnina u vrijednosti od 2,5 miliona eura.

Njegov advokat Haroon Raza rekao je u odgovoru prošle godine da Mirza G. nema nikakve veze s kartelom Tito i Dino ili kriminalcima poput Taghija.

- Nekretnine su legalno kupljene. On učestvuje u istrazi i nada se da će se sve riješiti što je prije moguće kako bi mogao dokazati svoju nevinost - tvrdio je Raza.

"BANKE SU PALE" Ali prema pisanju holandskih medija, policija drugačije razmišlja. Sumnjaju da je on vratio svoje kredite novcem od droge neslavnom brzinom.

- U ovom je slučaju investitor koji crpi novac oko sebe i tako prikriva njegovo pravo porijeklo - stoji u policijskim dokumentima.

Stručnjaci za pranje novca naveli su u ovom glasilu prošle godine da su i banke koje surađuju s njima i notari vjerovatno izgubili put (provjere) transakcija s nekretninama.