Ne samo da ljute vozače nego su zamagljena stakla i velika opasnost u vožnji, jer smanjuju vidljivost. Zbog čega se to dešava? Vazduh, između ostalog, sadrži i vlagu. Kada topao zrak dođe u dodir s hladnom površinom, npr. vjetrobranskim staklom, dio vodene pare iz vazduha se kondenzira i ostaje na staklu, jer se postiže takozvana temperatura tačke rose – čestice vodene pare iz vazduha toliko okrupnjuju da se formira kapljica na staklu.

Što je staklo s unutrašnje strane više onečišćeno, veća je šansa rošenja jer čestice prašine pomažu stvaranju kapljica. Čista se stakla teže magle te se lakše odmagljuju. No, koje sredstvo koristiti za čišćenje stakla, kako ne bi došlo do zamagljivanja?

Kratko i jasno – postoji trik uz koji bi Vam zamagljena stakla na automobilu trebala biti stvar prošlosti, a evo kako to postići!

Ako ste pomislili da se ovdje radi o nekim skupim proizvodima, prevarili ste se! Ovdje se radi o jednostavnom triku kako se možete riješiti zamagljenih prozora i to samo sa stvarima koje ovako i onako već imate kod kuće, piše automobili.hr.

Naime, YouTuber CrisFix napravio je uporedni test s pet različitih stvari i otkrio nam koja od njih najbolje sprječava magljenje. Prozor je tretirao s, vjerovali ili ne, krompirom, šamponom za djecu, antibakterijskim gelom za dezinfekciju i pjenom za brijanje, te ih uporedio sa specijaliziranim sredstvom RainX protiv magljenja i dokazao da je obična pjena za brijanje najbolja za ovu svrhu!

Jednostavno, malo pjene našpricate na staklo, i razmažete ja čistim suhim papirnim ubrusom. Malo sačekate, i nakon toga ponovo čistom krpom obrišete staklo.

Pogledajte i kako u videu...

(Doznajemo.com)