Studio Firma zaslužan je za uređenje stana površine 98 kvadrata, koji je smješten u centru Sarajeva, u blizini Akademije likovnih umjetnosti i mosta Festina lente, čija je vlasnica Emina Ganić. Prilog hrvatskog Jutarnjeg lista ‘Dom i dizajn’ svojevremeno je donio fotogaleriju i priču o stanu direktorice Sarajevske filmske akademije, koju prenosimo…

Nermina Zagora i Dina Šamić završile su Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu 2005., odnosno 2006. godine. Još tokom studija jednu su godinu provele na Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona u sklopu programa Socrates.

Dina je 2012. doktorirala na rimskoj La Sapienzi kao stipendistica akademskog programa Basileus, a Nermina je iste godine na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu odbranila doktorsku disertaciju te kao dobitnica stipendije za stručno usavršavanje realizirala studijske boravke na univerzitetima u Japanu, Belgiji, Velikoj Britaniji i Norveškoj.

U međuvremenu, 2009. godine, osnovale su interdisciplinarni arhitektonski studio Firma u Sarajevu, čiji se rad temelji na integraciji raznih disciplina: od arhitekture, urbanog dizajna i pejzažne arhitekture i dizajna do umjetnosti i arhitektonske teorije.

Takav pristup oslanja se na analiziranje različitih parametara s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja, a rezultirao je većim brojem projekata i realizacija u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, od kojih su neki objavljeni u raznim magazinima i knjigama, posebno interijer njihova ureda.

Jedan projekt koji potpisuje studio Firma predstavljamo ovom prilikom. Riječ je o stanu površine 98 kvadrata, smještenom u centru Sarajeva, u blizini Akademije likovnih umjetnosti i mosta Festina lente, čija je vlasnica Emina Ganić, direktorica Sarajevske filmske akademije.

Iako je stambena zgrada u kojoj se stan nalazi novijeg datuma, projektanti interijera imali su zahtjevan zadatak unapređenja njegovog dispozicijskog rješenja, čije su originalne prostorije bile u neskladnim odnosima i neadekvatne veličine za odabranu namjenu. Izvršenom adaptacijom, pojašnjavaju nam arhitektice, znatno su prošireni kupaonica i WC, a ostava je dobila namjenu raskošne garderobe. Nadalje, spavaća i radna soba te dnevni boravak i hodnik međusobno su povezani centralno pozicioniranim dvostrukim vratima, s mogućnošću njihovog zajedničkog ili zasebnog korištenja.

– Na taj način ostvarena je kružna veza u cijelom stanu te je postignuta prostorna fluidnost, za razliku od nefleksibilne prostorne dispozicije stana u zatečenom stanju – navodi arhitektica Nermina Zagora i dodaje kako interijer stana karakterizira interakcija modernog dizajna i eklektičkih elemenata i motiva s pretežno klasicističkim stilskim predznakom. Ulaznim hodnikom dominira centralno postavljeni kristalni luster, a na zidnim plohama uočavaju se simetrično pozicionirana vrata stropne visine, manja biblioteka suvremenog dizajna i ogledalo s konzolnim stolićem.

Dnevni boravak s trpezarijom predstavlja svojevrsni produžetak hodnika, a njihova je veza ostvarena posredstvom dvostrukih staklenih vrata. Cijelim prostorom dominiraju nježni tonovi sive, s akcentima u nježnim nijansama ružičaste i plave boje. “Lajtmotiv” interijera su patinirani zidovi koji su prostoru dali poseban karakter i toplinu. Odabir i kombiniranje namještaja s posebno dizajniranim ugradbenim elementima kuhinje, šanka i polica u dnevnom boravku karakteriziraju princip kontrasta savremenih čistih ravnih linija i udobnih klasicističkih i ergonomskih oblika. Spavaća soba povezana je s radnom sobom i kupaonicom, a posredno i s terasom. Kupaonica je u potpunosti savremena, a karakteriziraju je ravne linije, ortogonalne geometrijske forme i hromatska skala, s osvjetljenjem gotovo cijele stropne plohe i mnogo ogledala, koji stvaraju poseban efekt iznenađenja u odnosu na ostatak prostora.

Karakter vlasnice stana, moderne, mlade djevojke s posebnim afinitetom prema filmu, književnosti i suvremenoj umjetnosti, ogleda se u mnoštvu osobnih dekorativnih detalja i suvenira s putovanja. Naročito je zanimljiva prostorna kompozicija radne sobe u kojoj su kombinirane sofe i fotelja inspirirane Chesterfield stilom, s transparentnim stolcem od akrilika i neonskim natpisom stiha pjesme T.S.Eliota.

Emina Ganić stan 1

Emina Ganić stan 1

Emina Ganić stan 1

Emina Ganić stan 1

Emina Ganić stan 1

Ostale fotografije raskošnog stana Emine Ganić možete pogledati OVDJE.

(Doznajemo.com/domidizajn.jutarnji.hr)