Na međunarodnom festivalu "Beogradske horske svečanosti" u konkurenciji osam horova, Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva osvojio je Grand Prix. Osim toga, hor je osvojio i zlatnu medalju sa najviše osvojenih bodova - 98 od 100. Također, dirigentu hora Josipu Kataviću uručena je i nagrada za najboljeg dirigenta.

Kamerni mješoviti hor "Lola" na festivalu se takmičio u dvije kategorije – duhovna i svjetovna muzika. Festival se održava od 28. do 30. septembra, a hor iz Sarajeva se takmičio 28. septembra u Domu omladine Beograd.

Hor LOLA Beograd nagrade 2018a

O najboljima je odlučivao žiri kojim je predsjedavala profesor emeritus Darinka Matić – Marović. Članovi žirija Snežana Savičić Sekulić, primadona beogradske opere; Dragana Jovanović, dirigentica; Arsen Čarkić, pijanista; Vesna Šolc, dirigentica; Aleksandar Sedlar, kompozitor i dirigent; Vasil Hadžimanov – pijanista i kompozitor.

Osnovna svrha djelovanja kamernog mješovitog hora "Lola" jeste njegovanje i unapređivanje horskog pjevanja, kao i približavanje horske muzike mladima. Za svoje umijeće, scensko i umjetničko izražavanje, učesnici hora "Lola" su u tri godine postojanja dobili mnoga priznanja i osvojili značajne rezultate na brojnim takmičenjima i festivalima. Osim ovog festivala, izdvajaju se Majske horske svečanosti, održane u Bijeljini 2015. godine, gdje su također osvojili zlatnu medalju u kategoriji mješovitih horova, potom tri prve nagrade na Internacionalnom horskom šampionatu Lege artis u Tuzli 2017., te posebno značajna druga nagrada na natpjevavanju horova u okviru uglednih 52. Mokranjčevih dana u Negotinu 2017. godine.

Hor LOLA Beograd nagrade 2018a

(Doznajemo.com)