Pred najavljenu sjednicu Gradskog vijeća (GV) Zenice, vijećnicima se otvorenim pismom obratio poznati ekolog iz ovog bosanskohercegovačkog grada, prof. Akif Smajlović.

U ime NG «Otpor» profesor Smajlović još jednom upozorava na posljedice vezane za izgradnju spomenutog hidroenergetskog objekta:

- Na Vašoj sjednici koja se treba održati 30.05.2018. godine je i tacka o Davanju saglasnosti GV na izgradnju HE Janjići. Kad budete donosili ODLUKU neka ista bude u interesu zdravlja i sigurnosti građana Zenice. Ovdje moram da skrenem pažnju na kršenje Arhujske konvencije jer nije poštovan princip da o HE Janjići odlučuju stanovnici Zenice , a ne samo MZ Janjići, jer će posljedice izgradnje snositi svi naši sugrađani - zbog promjene mikroklime, odnosno vlažnosti zraka – navodi Smajlović.

- Naša zemlja je potpisnik navedene konvencije i ona je iznad svih naših zakona i kao takva se mora poštivati. Vi kao predstavnici građana koji su Vas birali morate se izdignut iznad odluka Vaših centrala iz Sarajeva i osim Oduke o Odbijanju saglasnosti ići i korak dalje i zatražiti od Elektroprivrede (EP) BiH da demontiraju dio postrojenja HE na lokalitetu Nacionalnog spomenika Vranduk. Time ćete zaštititi stanovnike Novog Vranduka, čije su kuće ugrožene, a neka nadležni pravosudni organi odrade svoj posao – nastavlja profesor u pismu i upozorava ne jedan specifičan mogući budući zdravstveni problem:

- U svijetu godišnje od ugriza komarca umre preko 700.000 ljudi (malarija, virus zapadnog Nila, Zika virus itd.) Virus zapadnog Nila kojeg prenosi tigrasti komarac je mutirao i sada taj virus mogu prenositi komarci u Evropi. Godišnje u Hrvatskoj i Srbiji umre od tog virusa oko 20 ljudi, a kod nas bolnice nemaju REAGENSA koji može u nalazu krvi utvrditi da je čovjek zaražen (upala moždane ovojnice i simptomi moždanog udara).

UMJESTO JEZERA BARUŠTINA? Voda rijeke Bosne je 3. kategorije i kada se ona pregradi jezero će se pretvoriti u baruštinu, idealno stanište komarcima. Takođe treba naglasiti da je rijeka Bosna erozivna i da bi se svakih 5 godina moralo čistiti dno (milioni kubika zemlje), jer bi dolazilo do podizanja nivoa vode. U slučaju ponavljanja milenijskih kiša kakve su bile  2014 godine postojala bi mogućnost PLAVNOG VALA kao u Mostaru prije 12 godina. O ovome trebaju biti upoznati stanovnici Lukovog polja, Bilmišća, Blatuše...

ALTERNATIVA SU VJETROELEKTRANE. Umjesto HE Janjići ponudite EP BiH da prave vjetroelektrane na planinama iznad grada koje bi uz proizvodnju električne energije povećale provjetravanje zeničke kotline i smanjile zagađenje zraka. U prilogu moj proračun kojim sam 18 mjeseci prije dešavanja nagovijestio šta će se desiti stanovnicima Novog Vranduka.

(Doznajemo.com)